Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ κατά Τουρκίας μέσω East Med

Όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η στιγμή. Και μια τέτοια στιγμή σε εισαγωγικά, η στιγμή της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας στην περιοχή, που εμφανώς πλέον βλάπτει όλες τις χώρες, ενεργοποίησε σοβαρά αντανακλαστικά.

Αρχές του χρόνου λοιπόν, στην Αθήνα, όπως αποκάλυψε την Παρασκευή το Σίγματης Κύπρου, πέφτουν οι υπογραφές στη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό East Med. Μια συμφωνία που καθυστερούσε αδικαιολόγητα τόσους μήνες ελέω αντιδράσεων στην Ιταλία ή άλλων λόγων και που μετά από πίεση του Βενιαμίν Νετανιάχου θα πάρει σάρκα και οστά σε χρόνο ρεκόρ.

Προηγήθηκαν διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο για μια τελετή – απάντηση στην Τουρκία, που θα έχει και την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ένα αναμφίβολα ένα μεγαλεπίβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει τη συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική βουλιμία και τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη. Άλλωστε με αυτή καθ’ αυτή η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, που θα έχει τη σφραγίδα της Ε.Ε οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στέλνουν το μνημόνιο Ερντογάν στον κάλαθο των αχρήστων

Οπως αναφέρει το κυπριακό ΜΜΕ, η υπογραφή δεν αποτελεί απλά μια διπλωματική ενέργεια. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Πρόκειται για την κορυφαία ενάσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τέσσερις χώρες.

Σε αυτή τη συμφωνία καθορίζονται ζώνες, δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών. Δια της συμφωνίας ο σφραγίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη. Και με στεντόρια φωνή οι τέσσερις χώρες λένε της Άγκυρας πως τα παιχνίδια δεν περνούν.

Το Σίγμα επίσης είναι σε θέση να γνωρίζει ότι με πρώτο βιολί τον Νετανιάχου, αλλά και πλήρως ενεργό τον ΥΠΕΞ, σύντομα θα υπάρξει δημόσια στήριξη των ΗΠΑ στο έργο ως την μοναδική εναλλακτική τροφοδοσίας της Ε.Ε και μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία.

Η Τουρκία έκανε τα πάντα για να διακόψει τα σχέδια για τον East Med. Μια τέτοια εξέλιξη είναι ίσως η καταλληλότερη υπό τις περιστάσεις απάντηση.