Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα-Έφτασαν περίπου τα 600

Μικρή αύξηση κατέγραψαν τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα το 2018. Συνολικά, κατεγράφησαν 591 περιστατικά, αυξημένα σε σχέση με το 2017 κατά 6%. Συγκεκριμένα, το 2018 ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε τρομοκρατική επίθεση σε θρησκευτικό χώρο –στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα– με διακηρυγμένο σκοπό την πρόκληση νεκρών, και αξίζει να τονιστεί ότι αυτή η επίθεση στράφηκε εναντίον της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επίσης, σημαντική αύξηση παρουσίασαν τα περιστατικά εις βάρος χώρων του ιουδαϊσμού.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων δημοσιοποίησε χθες την «Εκθεση για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» το 2018. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα περιστατικά κατανέμονται ως εξής:

• Χριστιανισμός: 569 περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπές βεβηλώσεις). Στην Ορθόδοξη Εκκλησία καταγράφονται 56 περιστατικά (δηλαδή το 95% του συνόλου), αρκετά από τα οποία, πέραν του κατά περίπτωση ειδικότερου ποινικού τους χαρακτηρισμού, φέρουν χαρακτηριστικά θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Σε αυτά περιλαμβάνεται το απροειδοποίητο τρομοκρατικό χτύπημα της 27ης Δεκεμβρίου στον Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ατόμων –παρά το ότι οι τρομοκράτες επιδίωκαν, σύμφωνα με τη σχετική ανάληψη ευθύνης– μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων. Ενα περιστατικό αφορά την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τρία τους χριστιανούς Μάρτυρες του Ιεχωβά.

• Ιουδαϊσμός: 20 περιστατικά ρατσιστικού/αντισημιτικού χαρακτήρα. Tο 2017 είχαν καταγραφεί 11 περιστατικά, δηλαδή αύξηση κατά 81% σε σχέση με το 2017.

• Μουσουλμανισμός: δύο περιστατικά.

Μεταξύ των περιστατικών, το 38% εξιχνιάστηκε, σε αντίθεση με το 62%. Ο γ.γ. Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλαντζής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος μεταξύ μιας πλειοψηφίας και διαφόρων μειοψηφιών. Είναι η ίδια η βάση του πολιτισμού μας, η sine qua non προϋπόθεση της κοινωνικής ειρήνης και μια από τις σημαντικότερες αιτίες για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία όλων των πολιτών».

kathimerini.gr