ΠΑΤΡΑ: Βραβεύτηκε ο νέος επιστήμονας Θεόδωρος Γιαβρίδης – Από την Ακαδημία Αθηνών

Το Βραβείο Αχιλλέως και Αικατερίνης Διονυσοπούλου απένειμε η Ακαδημία Αθηνών για εργασία με θέμα από την έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου, στον Πατρινό επιστήμονα Θεόδωρο Γιαβρίδη.

Πρόκειται για την εργασία του «CAR T cell-induced cytokine release syndrome is mediated by macrophages and abated by IL-1 blockade» (Nature Medicine, Vol.24, June 2018, 731-738). (Το σύνδρομο υπερέκκρισης κυττοκινών επαγόμενο από κύτταρα CART διαμεσολαβείται από τα μακροφάγα και καταστέλλεται με την αναστολή της σήμανσης της ιντερλευκίνης 1).

Ο Θεόδωρος Γιαβρίδης είναι μόλις 33 ετών. Υπήρξε ένα από τα φωτεινά μυαλά του Αρσακείου Πατρών και ένας από τους πλέον ερευνητικά «ανήσυχους» φοιτητές του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Τα τελευταία χρόνια συνεχίζει τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου και διαπρέπει. Πριν λίγους μήνες απέσπασε και ένα σημαντικό βραβείο, το 2018 Julian R. Rachele Prize του Πανεπιστημίου Cornell της Νέας Υόρκης για την πρωτότυπη ερευνητική εργασία του στο επιστημονικό πεδίο της βιολογίαςαλλά και τη δημοσίευση της έρευνάς του στο περιοδικό Nature Medicine, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του στην ερευνητική ομάδα του Michel Sadelain στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center και αναμένεται να βρει γρήγορα εφαρμογή στην κλινική Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης.

Ο Θεόδωρος Γιαβρίδης, γιος της γνωστής Πατρινής συμβούλου επικοινωνίας Ζέττας Ζάχου, πιστεύει ότι το μυστικό στη μάχη κατά του καρκίνου βρίσκεται στο ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς.

Διαβάστε συνέντευξή του ΕΔΩ