ΠΑΤΡΑ: Σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης του Γρηγόρη Παπαθεοδώρου – Στη Δημοτική Πινακοθήκη

Πραγματοποιούνται σήμερα  Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, στις 8.00 το βράδυ στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής με έργα του Γρηγόρη Παπαθεοδώρου.
Η έκθεση είναι μία ακόμα παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης, με την οποία έρχεται να κλείσει μία από τις σημαντικότερες σε περιεχόμενο χρονιές και θα φιλοξενείται έως το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020.
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, με την πραγματοποίηση της έκθεσης, τιμά έναν πολύ σημαντικό ντόπιο καλλιτέχνη που έζησε, εργάστηκε και δημιούργησε στην πόλη μας. Παράλληλα, το κοινό θα έρθει σε επαφή με τα έργα ενός ζωγράφου, με χαρακτηριστική τεχνοτροπία και εκφραστική ικανότητα, ο οποίος εμπνέει και τη νέα γενιά καλλιτεχνών, όχι μόνο με τις μεθόδους που χρησιμοποίησε και το ύφος που έδινε στα έργα του, αλλά περισσότερο με τη σεμνότητα και ταπεινότητα που χαρακτήριζαν και χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα τη ζωή του.
Για την πραγματοποίηση της έκθεσης έργα προσέφεραν και οι συλλέκτες Χάρης Παπαθεοδώρου, Κωνσταντίνος Παρδαλάκης, Γιώργος Αλεξίου, Βασιλική Καραγέωργου, Ελένη Χρόνη, Νίκη Οικονομοπούλου, Σωτήρης Τζουανόπουλος, Αναστάσιος Σγούρος και Ανδρέας Μάζης.

 

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
Ο Γρηγόρης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1929 και μεγάλωσε στην Πάτρα, όπου και ζει. Είναι αυτοδίδακτος ζωγράφος.
Από πολύ μικρός είχε κλίση στην τέχνη και σε ηλικία μόλις δεκαπέντε χρονών άνοιξε εργαστήριο ζωγραφικής στην Πάτρα. Σε ώριμη πια ηλικία ασχολήθηκε με τη ζωγραφική για δική του προσωπική ικανοποίηση.
Το έργο του είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, με ατομικές εκθέσεις και με συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης. Από πολύ μικρός ασχολήθηκε επαγγελματικά κυρίως με τη διακόσμηση, αγιογράφηση εκκλησιών, σκηνικά θεάτρων κ.α. Από το 1955 έως το 1966 υπήρξε ο κυριότερος κατασκευαστής αρμάτων του Πατρινού Καρνάβαλου. Παράλληλα για τον εαυτόν του και μόνο φιλοτεχνούσε ορισμένους «παράδοξους» πίνακες ζωγραφικής.
Το 1970 έργα του φιλοξενήθηκαν στην έκθεση που διοργανώθηκε στο Λονδίνο (Galleri Agora 1970), η οποία είχε μεγάλη επιτυχία. Πραγματοποίησε μια σειρά ατομικές εκθέσεις (Αθήνα – Πάτρα – Λονδίνο – Στοκχόλμη – Θεσσαλονίκη), καθώς και πλήθος ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα, αλλά και στην Αμερική, στον Καναδά και στην Αυστραλία.
Έχει λάβει το πρώτο βραβείο Μεσογειακών χωρών Τουρισμού και Κουλτούρας. Το όνομά του αναφέρεται στο Διεθνές Βιογραφικό Κέντρο του Κέμπριτς όπου του ζητήθηκε η βιογραφία του καθώς και στο Who’s Who του Λονδίνου.
Έχει αγιογραφήσει στην Αγγλία μεγάλο τμήμα του Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Γουντ Γκρην του Λονδίνου και την εκκλησία του Αγ. Νεκτάριου στο Λος Άντζελες.
Εργάσθηκε σκληρά, θέλοντας να δημιουργήσει μια νέα τεχνοτροπία.
Η τεχνική του είναι πρωτοποριακή, εκφραστική σε δύναμη και έμπνευση. Τα έργα του προεκτείνονται σε τεράστιες διαστάσεις, ξεπηδούν με τρομακτική ορμή και δίνουν ρωμαλέες ερμηνείες σ’ ένα στυλ, που κυμαίνεται μεταξύ συμβολισμού και σουρεαλισμού. Δεν λείπει όμως και το κλασικό στοιχείο στις συνθέσεις του, που όλες έχουν μια ισορροπία και ένα μέτρο που καταξιώνει τις πολύ τολμηρές αναζητήσεις του και τις σχετικές αφαιρέσεις του.
Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνικών, εικαστικών Πάτρας.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ : ΤΡΙΤΗ ΕΩΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 10.00 Π.Μ. ΕΩΣ 3.00 Μ.Μ.
ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6.00 Μ.Μ. ΕΩΣ 9.00 Μ.Μ.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΑΤΡΩΝ – ΜΑΙΖΩΝΟΣ 110 ΠΑΤΡΑ