Σάλος στην Ισπανία: Μοναχές πούλησαν γλυπτό της Παναγίας [εικόνα]

Ένα μοναστήρι μοναχών στη Γρενάδα της Ισπανίας βρίσκεται υπό έρευνα από την εθνική αστυνομία της χώρας, μετά από την εμφάνιση ενός γλυπτού της Παναγίας που ανήκε σε μια τοπική εκκλησία και βρέθηκε προς πώληση στον κατάλογο TEFAF της Νέας Υόρκης.

Το ξύλινο γλυπτό του 17ου αιώνα που προσφέρθηκε από τον ντίλερ έργων τέχνης Nicolas Cortes για 350,000 ευρώ έχει αναγνωριστεί ως απεικόνιση του γλυπτού της Ιταλής Αγίας Μαργαρίτα ντε Κορτόνα, που δημιουργήθηκε από τον γλύπτη του μπαρόκ José de Mora. Πιστεύεται ότι πωλήθηκε παράνομα από τις μοναχές μετά μετά το κλείσιμο της μονής το 2018. Στην Ισπανία, η πώληση των πολύτιμων εικόνων και γλυπτών της εκκλησίας είναι παράνομη εκτός εάν διεξάγεται από το κράτος.

Η αδελφή Josefa, η ηγουμένη του μοναστηριού, αρνήθηκε τις κατηγορίες σε μια δήλωση προς την Ελ Παΐς, υποστηρίζοντας ότι η εκκλησία εξακολουθεί να κατέχει το άγαλμα -αν και δεν αποκάλυψε τον τόπο που βρίσκεται – λέγοντας ότι αυτό που πωλείται είναι ένα διαφορετικό γλυπτό. Η καλόγρια συνέχισε δηλώνοντας ότι πρόκειται για μια περίπτωση σύγχυσης, λέγοντας ότι το άγαλμα της TEFAF στη Νέα Υόρκη δεν ανήκε στη δική της μονή αλλά είναι στην πραγματικότητα μια απεικόνιση του St. Rose του Viterbo, που έγινε από έναν άγνωστο καλλιτέχνη.

Από την πλευρά του, ο έμπορος έργων τέχνης Cortes συνεργάζεται με τις αρχές, υποστηρίζοντας ότι αγόρασε το γλυπτό για 100.000 ευρώ  από έναν έμπορο με αντίκες το 2018. Παρέσχε το τιμολόγιο αγοράς και την άδεια εξαγωγής στην ισπανική αστυνομία. “[Ο έμπορος] μου είπε ότι ήταν από μια ιδιωτική συλλογή”, είπε στην El País. “Δεν θα σκεφτόμουν να πάω σε ένα μοναστήρι για να αγοράσω επειδή είναι παράνομο”. Παρά τη διαμάχη, το άγαλμα εξακολουθεί να παρατίθεται ως διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της γκαλερί. Αλλά το πραγματικό έργο έχει ήδη πάει πίσω στην Ισπανία μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το μοναστήρι στη Γρενάδα είναι ύποπτο για την πώληση θρησκευτικών έργων τέχνης. Το 2018, άλλα αντικείμενα που ανήκε, περιλαμβανομένων χειροτεχνιών  και άλλων αγαλμάτων, εντοπίστηκαν σε μια υπαίθρια αγορά στη Μαδρίτη. Αν και οι μοναχές ισχυρίζονται ότι τα εν λόγω αντικείμενα είχαν σταλεί για αποκατάσταση, οι κάτοικοι της Γρενάδας δήλωσαν ότι ένα από τα αγάλματα που υπήρχαν στο παζάρι ταιριάζει με την περιγραφή ενός έργου που αναλύεται σε έναν τουριστικό οδηγό της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.