NASA: Πώς λιώνουν οι πάγοι στην Αλάσκα τα τελευταία 50 χρόνια [βίντεο]

Το καινούργια βίντεο των παγετώνων της Γης και των φύλλων πάγου, όπως φαίνονται από το διάστημα – που καλύπτουν σχεδόν 50 χρόνια – παρέχουν στους επιστήμονες νέα στοιχεία για το πώς αλλάζουν οι κατεψυγμένες περιοχές του πλανήτη.

Χρησιμοποιώντας εικόνες από το πρόγραμμα NASA-USGS Landsat που χρονολογείται από το 1972 και συνεχίζεται μέχρι το 2019, ο ειδικός στους παγετώνες επιστήμονας Mark Fahnestock του Πανεπιστημίου της Αλάσκας Φέρμπανκς ένωσε συνολικά έξι δευτερόλεπτα από κάθε παγετώνα στην Αλάσκα και το Yukon.

Το τελικό βίντεο απεικονίζει σαφώς τι συμβαίνει στους παγετώνες της Αλάσκας όσο θερμαίνεται το κλίμα. Ορισμένες εικόνες από αυτές εμφανίζουν ρεύματα που παύουν για λίγα χρόνια, ή τις  λίμνες που σχηματίζονται εκεί όπου ήταν ο πάγος, ή ακόμα και τα συντρίμμια από κατολισθήσεις πάγων που φτάνουν στη θάλασσα. Άλλοι παγετώνες παρουσιάζουν μοτίβα που δίνουν στους επιστήμονες πληροφορίες για το τι οδηγεί στην αλλαγή των παγετώνων.

 

 

 

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία 50 χρόνια, οι παγετώνες δημιουργούν περισσότερους πάγους στον ωκεανό από ποτέ άλλοτε μέσα από λιμνοθάλασσες. «Είδαμε σε πόσες λίμνες υπάρχουν ετησίως στρέμματα ολόκληρα από κομμάτια και βρήκαμε μια αυξανόμενη τάση τα τελευταία 20 χρόνια: μια αύξηση 27% στις λίμνες», δήλωσε ο James Lea του πανεπιστημίου του Liverpool στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Έχουμε επίσης όλο και περισσότερες λίμνες σε μεγαλύτερα υψόμετρα – σε περιοχές που δεν περιμέναμε να δούμε τις λίμνες μέχρι το 2050 ή το 2060».