Αναδρομικά : «Πάγος» στις αποφάσεις μέχρι να αποφασίσει το ΣτΕ

Σε αναβολή όλων των υποθέσεων που αφορούν αναδρομικά συντάξεων προχωρούν τα Πρωτοδικεία της χώρας λόγω του ότι αναμένεται η πιλοτική δίκη του ΣτΕ στις 10 Ιανουαρίου του νέου έτους.

Ειδικότερα, λόγω του ότι η απόφαση του ΣτΕ θα κρίνει και θα κλείσει οριστικά το θέμα των αναδρομικών, όλα τα Πρωτοδικεία αναμένουν την απόφαση αυτή προκειμένου να εκδικάσουν όλες τις αγωγές που έχουν.

Η πιλοτική δίκη που θα κρίνει την τύχη των αναδρομικών μπορεί να πραγματοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου, όμως η απόφαση μπορεί να βγει μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Τα αναδρομικά

Έτσι, όπως καταγγέλλει η ΕΝΥΠΕΚΚ, «μετά την έκδοση των υπ’ αριθ. 1888-1890/2019 αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ και την αίτηση του ΕΦΚΑ για παραπομπή μιας πιλοτικής υπόθεσης στις 15/11/2019 ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας για «επανεξέταση» στις 10/1/2020 τα Πρωτοδικεία της χώρας αναβάλλουν επ’ αόριστόν τις αγωγές με τις οποίες συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές τους συντάξεις από τους Ν. 4051/2012 και 4093/2012».

Την ίδια στιγμή, τη δέσμευση της κυβέρνησης για πλήρη αποπληρωμή των αναδρομικών στους δικαιούχους επανέλαβε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης.

«Το «κλειδί για το θέμα αυτό είναι η βελτίωση της εισπραξιμότητας των εισφορών»σημείωσε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε πως «είμαστε απέναντι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα 35 δισ. χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία που μας άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Όπως είπε με την πιλοτική δίκη που θα γίνει τον Ιανουάριο, μπαίνει οριστικό τέλος στο θέμα των αναδρομικών που έχει δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα στους συνταξιούχους και θέτει και σε ιδιότυπη ομηρία τα δημοσιονομικά της χώρας. Ο ίδιος τόνισε ότι το 2020 θα δοθούν 29 δισ. ευρώ για συντάξεις, ενώ τα μισά, περίπου 14,5 δισ. προέρχονται από κρατική επιχορήγηση.

Τι θα κρίνει το ΣτΕ

Το ΣτΕ θα πρέπει να κρίνει, μεταξύ άλλων, αν υπάρχουν αναδρομικά από τον Μάιο του 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, καθώς και μετά τον Νόμο Κατρούγκαλου συνέχισαν να κρατούνται οι περικοπές του 2012.

Επισημαίνεται ότι τα αναδρομικά που κρίνονται το νέο ετος στο ΣτΕ αφορούν τις περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015 :

– μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.

– μείωση κατά 5% – 20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ

– μείωση στις επικουρικές από το πρώτο ευρώ κατά 10-20%.

– πλήρης περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας για τις κύριες και επικουρικές.