Στον ΟΗΕ ο Δένδιας για τα ντοκουμέντα με τουρκικά όπλα στην Λιβύη

Με διπλωματικό «όπλο» την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την καταδίκη της Τουρκίας αλλά και τα στοιχεία για τον εκβιασμό που επιχείρησε η Άγκυρα προκειμένου να αναγκάσει την Λιβύη να υπογράψει την άκυρη συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στην Γενεύη προκειμένου να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Οι αποκαλύψεις για τον ρόλο που διαδραματίζει στην Αφρικανική χώρα και την επιρροή που έχει πάνω στον αναγνωρισμένο πρόεδρο της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ είναι συνεχείς.

Τα Ηνωμένα Έθνη μπορεί επισήμως να διατηρούν ουδέτερη στάση ωστόσο γνωρίζουν πως η Τουρκία έχει «σπάσει» το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην Λιβύη. Το γεγονός αυτό θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ο Νίκος Δένδιας καθώς οι ελληνικές αρχές έχουν στην διάθεση τους φωτογραφικά ντοκουμέντα από την μεταφορά όπλων στην Αφρικανική χώρα σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο. Μάλιστα τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα καθώς εμφανίζεται συγκεκριμένο φορτηγό πλοίο από το οποίο εκφορτώθηκαν τουρκικά τεθωρακισμένα στην Τρίπολη, αποδεικνύοντας πλέον στην πράξη τις τουρκικές παραβάσεις.

Βασικός στόχος της Αθήνας είναι η αποτροπή της ανάρτησης του μνημονίου Άγκυρας – Τρίπολης στους σχετικούς καταλόγους του ΟΗΕ, ωστόσο επισήμαιναν ότι δεν αναμένουν συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο όμως επιμένει στην αυστηρή τήρηση του εμπάργκο όπλων προς την Λιβύη.

Ο ρόλος της Άγκυρας στην παράνομη μεταφορά οπλισμού, πυρομαχικών και οχημάτων προς την κυβέρνηση της Τρίπολης. Σύμφωνα με την «Εφημερίδα Συντακτών» σε έκθεση που έχει στα χέρια του το Συμβούλιο Ασφαλείας επισημαίνεται πως οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές παρέλαβαν όπλα, εξοπλισμό, πυρομαχικά, τεχνική στρατιωτική υποστήριξη, αλλά και στρατιωτική εκπαίδευση από χώρες – μέλη του ΟΗΕ, κατονομάζοντας κυρίως την Τουρκία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για παραβίαση του εμπάργκο όπλων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ορισμένες φορές το έκαναν ολοφάνερα, χωρίς προσπάθεια να το αποκρύψουν».

Η συνάντηση στο Κατάρ
Την ώρα που η Τουρκία δέχεται το ένα διπλωματικό χτύπημα μετά το άλλο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Χολουσί Ακάρ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Λιβύης στο ουδέτερο έδαφος του Κατάρ. Η Άγκυρα τραβάει το σχοινί δείχνοντας με κάθε τρόπο την στήριξη της στον Σάρατζ την ώρα που οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ πολιορκούν την Τρίπολη.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε σε ανάρτηση του στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Η Άγκυρα και το επόμενο διάστημα αναμένεται εξακολουθήσει να προκαλεί μέσω των επαφών της με την Λιβύη. Άλλωστε ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας είχε τονίσει πως από τις αρχές του νέου χρόνου θα ξεκινήσουν οι έρευνες στην θαλάσσια περιοχή που οριοθετήθηκαν μετά την συμφωνία με την Λιβύη.

Στόχος της Αθήνας οι συμμαχίες στην Μεσόγειο
Η ενίσχυση των συμμαχιών κυρίως με τις χώρες στην λεκάνη της Μεσογείου αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση προκειμένου να θέσει στο περιθώριο την Τουρκία. Ο Νίκος Δένδιας μετά την συνάντηση που θα έχει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την Δευτέρα στην Γενεύη αναμένεται να επισκεφθεί στην συνέχεια την Σαουδική Αραβία.

Την Τετάρτη θα μεταβεί πιθανότατα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την επόμενη μέρα την Ιορδανία και την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Ρώμη προκειμένου να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογο του. Με απόφαση του κ. Δένδια ορίστηκε χθες και ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών για τη Λιβύη ο πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης.