Αυξάνεται το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης – Στα 7 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 11μηνο

Τα 7 δισ. ευρώ άγγιξε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 11μηνο του 2019, ξεπερνώντας τον στόχο κατά 2,23 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης προανήγγειλε μικρή αύξηση του κονδυλίου των 68 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης, ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα κλείσει την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο θα επανεξετάσει το θέμα τον Ιανουάριο και θα λάβει αποφάσεις για πιθανή επανενεργοποίηση της διαδικασίας.

Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 6,945 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 4,715 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 4,754 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο του 2018.

«Ο προϋπολογισμός συνεχίζει να εκτελείται με πλεόνασμα μεγαλύτερο των προβλέψεων. Σε σχέση με την Εισηγητική Έκθεση του 2020 είχαμε μια υπέρβαση φορολογικών εσόδων κατά 117 εκατ. ευρώ. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζει επίσης αξιόλογη βελτίωση ως προς τα έσοδα, ενώ δεν έχει ακόμα αναταχθεί η υποκτέλεση στις δαπάνες που παρουσιάζεται από την αρχή του έτους», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.