Έξι γυναίκες μεταξύ των επτά πιθανών υποψηφίων για τη διάδοχη Κόρμπιν

Στις 31 Ιανουαρίου έβαλε τώρα στόχο η βρετανική κυβέρνηση να υλοποιήσει την κορυφαία της προτεραιότητα και να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Μπόρις Τζόνσον έναντι του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος θα παραμείνει επικεφαλής μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός του την άνοιξη, ενώ οι πληροφορίες θέλουν γυναίκα να παίρνει τη «σκυτάλη».

Παραδοχή Κόρμπιν ότι πλήρωσε το τίμημα για τη στρατηγική του Brexit
Σε άρθρο του στον «Observer» o ηγέτης των Εργατικών χαρακτήρισε «απελπιστικά απογοητευτικά» τα αποτελέσματα των Βρετανικών αλλά υποστήριξε πως το θα ήταν διαφορετικό εάν στην ατζέντα δεν είχε κυριαρχήσει το Brexit. Παραδέχτηκε πάντως ότι πλήρωσε το τίμημα για την στρατηγική του σχετικά με το «φλέγον» ζήτημα με την οποία προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των υποστηριχτών των δύο πλευρών και όσων θέλουν επανάληψη του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, ο ίδιος υπεραμύνθηκε της πολιτικής του κόμματος σε μία σειρά από θέματα σημειώνοντας ότι έδωσε τις σωστές απαντήσεις. Και δήλωσε περήφανος γιατί «στη λιτότητα, την εταιρική εξουσία, την ανισότητα και την κλιματική ανάγκη, έχουμε ξαναγράψει τους όρους της πολιτικής συζήτησης».

Την ώρα που οι επικριτές του κάνουν λόγο για μια ασαφή και αντιφατική πολιτική, ο ο Κόρμπιν εντοπίζει τη «ρίζα» του προβλήματος στην οικονομική κρίση του 2008 και καταλόγισε ανεντιμότητα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στον Τζόνσον.

Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, Τζον Μακντόνελ, ξεκαθάρισε δεν θα περιλαμβάνεται στο επόμενο σκιώδες υπουργικό συμβούλιο του κόμματος, ενώ εκπρόσωπος για του Κόρμπιν ανέφερε πως το χρονοδιάγραμμα της κούρσας για την ηγεσία θα αποφασιστεί από την εθνική εκτελεστική επιτροπή, ίσως και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αλλά δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τον Ιανουάριο.

Φούντωσε η ονοματολογία για την κούρσα στους Εργατικούς
Όπως αναμενόταν, η ονοματολογία για τη διαδοχή φούντωσε για τα καλά, εν μέσω της συζήτησης για τη χειρότερη εκλογική ήττα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού κατατροπώθηκε από τους Συντηρητικούς που είδαν τη μεγαλύτερη νίκη τους -μετά το θρίαμβο της Μάργκαρετ Θάτσερ το 1987- κερδίζοντας 365 έδρες και εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία 80 εδρών στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Έξι από τους επτά υποψήφιους για την κούρσα είναι γυναίκες και συγκεκριμένα οι εξής: Τσες Φίλιπς, Λίσα Νάντι, Έμιλι Θορνπέρρι, Ρεμπέκα Λονγκ‑Μπέιλι, Άντζελα Ρέινερ, Ιβέτ Κούπερ. Οι δύο πρώτες έγραψαν επίσης στον Observer, εκφράζοντας το θυμό και την απογοήτευσή τους για την ήττα του κόμματος τονίζοντας την ανάγκη επανασύνδεσης του κόμματος με τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων που τους απέρριψαν.

Ο Κέιρ Στάρμερ, βουλευτής, σκιώδης υπουργός για το Brexit και υποστηρικτής του remain είναι επίσης πιθανό να συμμετάσχει στη διαδικασία για να πάρει τη θέση του Κόρμπιν.

Προτεραιότητες της κυβέρνησης το Brexit στις 31 Ιανουαρίου
Στο μεταξύ ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ δήλωσε στο Sky News ότι κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου και να εξασφαλίσει μια νέα εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. μέχρι το τέλος του ερχόμενου χρόνου

«Αυτό που μπορώ απολύτως να επιβεβαιώσω είναι ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ψηφίσουμε το Νομοσχέδιο Συμφωνίας Αποχώρησης σχετικά σύντομα και στη συνέχεια θα καταστήσουμε σαφές ότι θα περάσει πριν από τις 31 Ιανουαρίου», δήλωσε ο ίδιος. «Θα έχουμε ολοκληρώσει μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς τις συνομιλίες μας με την Ε.Ε. για το νέο πλαίσιο ελεύθερου εμπορίου και φιλικής συνεργασίας», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Γκόουβ δήλωσε ακόμη πως η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης στο εσωτερικό είναι να ενισχύσει την υπηρεσία δημόσιας υγείας, κάτι που είναι ουσιώδους σημασίας για να διατηρήσει ο Τζόνσον την υποστήριξη ψηφοφόρων στη βόρεια και την κεντρική Αγγλία που ψήφιζαν παραδοσιακά το Εργατικό Κόμμα, όμως ψήφισαν στις εκλογές αυτές τους Συντηρητικούς, σε πολλές περιπτώσεις για πρώτη φορά.

Οι Εργατικοί είδαν να καταρρέει στις εκλογές το «Κόκκινο Τείχος» τους των μέχρι πρότινος ασφαλών εδρών της εργατικής τάξης στη βόρεια και κεντρική Αγγλία όπου οι περισσότεροι ψηφοφόροι ψήφισαν στο δημοψήφισμα του 2016 υπέρ της αποχώρησης.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε χθες πρώην προπύργια των αντιπάλων του στη βόρεια Αγγλία και δεσμεύθηκε να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων που τον βοήθησαν υλοποιώντας το Brexit.

«Ξέρω πως ο κόσμος μπορεί να άλλαξε τις εκλογικές συνήθειες γενεών για να μας ψηφίσει», είπε ο Τζόνσον στους υποστηρικτές του στο Σέτζφιλντ. «Τι απίθανο πράγμα κάνατε, αλλάξατε το πολιτικό τοπίο, αλλάξατε το Συντηρητικό Κόμμα για το καλύτερο και αλλάξατε το μέλλον της χώρας μας για το καλύτερο», είπε ο Τζόνσον