Κουμουτσάκος: Αύξηση της φύλαξης των συνόρων στον Έβρο

Την αύξηση της φύλαξης των συνόρων στον Έβρο προανήγγειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Όπως τόνισε ο υπουργός, «θα τοποθετηθούν συρματοπλέγματα, θα αυξηθούν οι περιπολίες, οι θερμικές κάμερες αλλά και τα πτητικά μέσα που επιτηρούν την περιοχή».

«Το σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη. Δε θα κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω από τη φύλαξη των συνόρων μας», πρόσθεσε ο αρμόδιος υπουργός, χαρακτηρίζοντας το μεταναστευτικό μια πολύ συνθέτη και δύσκολη υπόθεση, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι πολύ συνθέτη και δύσκολη υπόθεση.

Υπογράμμισε ότι οι ροές από την Τουρκία είναι μία σταθερή πολιτική της. «Το επιβεβαιώνουν όλες οι δηλώσεις που κάνει η τουρκική ηγεσία, που επαναλαμβάνει τα περί ανοίγματος των συνόρων».

«Πρόκληση σε πρόσφυγες αλλά και διακινητές»

Όπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος, «πρόκειται για μία πρόσκληση σε πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και στα κυκλώματα των διακινητών, που φέρνουν τον κόσμο κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα».

Παράλληλα ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως «η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που αμφισβητεί ρυθμίσεις που κάνουν 3 και 4 χώρες. Και δείτε τώρα την δήλωση της ΕΕ που είναι 28 κράτη και πολύ ισχυρή ένωση κρατών που λέει ότι αμφισβητώ την νομιμότητα της δικής σας συμφωνίας με την Λιβύη και πως είναι παράνομη.

»Αν υπάρξει άλλη αντίδραση των 28 σε σχέση με αυτά που κάνει η Τουρκία εκεί αντιλαμβάνεστε ότι θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Επιμένει όμως γιατί η Γαλάζια πατρίδα δεν είναι μια απλή προπαγάνδα είναι στρατηγική, μια στρατηγική που είναι υπόσταση με άσκηση».

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε γκρίζες ζώνες»

Πρόσθεσε πως:«τον Φεβρουάριο του 2019 έγινε η ομώνυμη άσκηση Γαλάζια πατρίδα ταυτόχρονα στην Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο επομένως πρέπει να τα πάρουμε σοβαρά αυτά υπόψη μας. Ωστόσο η Ελλάδα είναι ισχυρή και η εθνική ενότητα που διαμορφώνεται όλον αυτόν τον καιρό είναι προστιθέμενος παράγων ισχύος για την χώρα».

Αναφερόμενος στην Χάγη λέει πως «είναι διαχρονικά επιδίωξη όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων ειδικά από το 2002 που ξεκίνησαν οι διερευντηικές μέχρι σήμερα» σημειώνοντας πως «το ερώτημα δεν είναι αν θέλουμε να πάμε στην Χάγη αλλά το τι θα πάμε στην Χάγη. Αν πάμε την συνοριακή μας διαφορά που αφορά την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου είναι βεβαίως αυτό που πρέπει να κάνουμε. Θα είναι μόνο αυτό ή η Τουρκία θα βάλει αυτό που στο Ελσίνκι λέγεται συναφείς διαφορές; Δηλαδή γκρίζες ζώνες. Αν είναι κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το δεχτούμε».