Μόνο με θαύμα από τον Ολυμπιακό μπορεί να αναρριχηθεί η Ελλάδα στην 15η θέση της UEFA

Η πρόκριση του Ολυμπιακού στους «32» του Europa League κράτησε ζωντανή την Ελλάδα στην διεκδίκηση της 15ης θέσης στην κατάταξη της UEFA, αλλά-ας μην γελιόμαστε-οι ελπίδες για αυτό είναι αμυδρές.

Η χώρα ολοκλήρωσε τους ομίλους στην 17η θέση της κατάταξης με 25.700 βαθμούς, την στιγμή που η 16η Σκωτία έχει 26.625 και συνεχίζει με Σέλτικ και Ρέιντζερς στους «32» του Europa League, όπου θα βρεθεί και ο ΑΠΟΕΛ εκπροσωπώντας μόνος του την Κύπρο που έχει 26.740 βαθμούς.

Μάλιστα, πρέπει να ληφθεί υπόψη πως οι βαθμοί που κερδίζει κάθε χώρα (2.000 η νίκη, 1.000 η ισοπαλία) διαιρούνται με τον αριθμό των ομάδων που την εκπροσώπησαν στην Ευρώπη και ενώ Κύπρος και Σκωτία είχαν 4 εκπροσώπους, η Ελλάδα είχε 5. Αυτό σημαίνει πως ο Ολυμπιακός χρειάζεται τουλάχιστον τρεις νίκες στο Europa League (αφού κάθε νίκη θα ισοβαθμεί με 400 βαθμούς και ήδη η απόσταση από την Κύπρο είναι 1.040) και να μείνουν… άποντες οι ομάδες από Κύπρο και Σκωτία για να επιτευχθεί ο στόχος της 15ης θέσης.

Υπενθυμίζεται πως η 15η θέση εξασφαλίζει πέντε ευρωπαϊκά εισιτήρια για την περίοδο 2021/22, ήτοι δύο στα προκριματικά του Champions League, ένα στα προκριματικά του Europa League 1 και δύο στα προκριματικά του Europa League 2 που θα εισαχθεί εκείνη τη σεζόν. Αντίθετα, αν η Ελλάδα τερματίσει 16η ή 17η χάνει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και θα εκπροσωπηθεί την μεθεπόμενη σεζόν από μία ομάδα στα προκριματικά του Champions League, καμία σε αυτά του Europa League 1 και τρεις σε αυτά του Europa League 2.

Ζόρικα θα είναι τα πράγματα για την Ελλάδα και την επόμενη σεζόν. Με τα τωρινά δεδομένα θα εκκινήσει από την 18η θέση στην κατάταξη της UEFA. Υπενθυμίζεται πως στον υπολογισμό της κατάταξης προσμετρώνται τα αποτελέσματα κάθε χώρας την τελευταία πενταετία στα Κύπελλα Ευρώπης.

Πηγή: sport-fm.gr