Η επικίνδυνη χημική ουσία στην οποία η έκθεσή μας είναι 44 φορές μεγαλύτερη από όσο νομίζαμε

Σε πολύ υψηλότερα επίπεδα στον ανθρώπινο οργανισμό, απ’ όσο πιστευόταν έως σήμερα, βρίσκεται η ευρέως χρησιμοποιούμενη χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA). Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Diabetes & Endocrinology Journal, οι επιστήμονες κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα με τη βοήθεια ενός νέου, ακριβέστερου τρόπου μέτρησης της ουσίας BPA.

Η BPA χρησιμοποιείται στην παρασκευή πολλών πλαστικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των δοχείων για τρόφιμα και ποτά, ενώ οι έρευνες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες (θεωρείται ενδοκρινικός διαταράκτης). Η έκθεση εμβρύων στην ουσία BPA έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη, το μεταβολισμό, τη συμπεριφορά και προβλήματα γονιμότητας, καθώς και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ωστόσο, ο Οργανισμός Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) υποστηρίζει ότι η έκθεση του ανθρώπου στην ουσία BPA είναι πολύ χαμηλή και συνεπώς ασφαλής.

Η νέα μέθοδος που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές και περιγράφεται στη μελέτη τους, υποδηλώνει ότι η έκθεση στην BPA είναι 44 φορές μεγαλύτερη απ’ όσο δείχνουν οι μετρήσεις του FDA και άλλων ρυθμιστικών οργανισμών.

«Η έρευνα εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το εάν είμαστε αρκετά προσεκτικοί σχετικά με το πόσο ασφαλής είναι η ουσία αυτή», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Patricia Hunt, καθηγήτρια στη Σχολή Μοριακών Βϊοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

«Καταλήγουμε ότι τα συμπεράσματα των ομοσπονδιακών υπηρεσιών σχετικά με τους κανονισμούς για το BPA μπορεί να έχουν βασιστεί σε ανακριβείς μετρήσεις», δήλωσε η Δρ. Χαντ σε πανεπιστημιακό δελτίο τύπου.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Roy Gerona, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο, ελπίζει πως τα ευρήματα θα παρακινήσουν κι άλλους εμπειρογνώμονες και εργαστήρια να εξετάσουν το ζήτημα προσεκτικότερα και να αξιολογήσουν τι συμβαίνει ανεξάρτητα.

«Η ΒΡΑ εξακολουθεί να μετράται από την Έρευνα για τη Διατροφή και τη Δημόσια Υγεία των ΗΠΑ (NHANES), και δεν είναι ο μόνος ενδοκρινικός διαταράκτης που μετράται με αυτό τον τρόπο», ανέφερε ο Gerona στο δελτίο τύπου. «Υποθέτουμε πως αν αυτό ισχύει για το BPA, θα μπορούσε να ισχύει εξίσου για όλες τις άλλες χημικές ουσίες που μετρούνται έμμεσα».