ΠΑΤΡΑ: Ανοίγει για το κοινό το Ρωμαϊκό Στάδιο όπου γίνονταν αγώνες μονομάχων – Επισκέψιμο το επόμενο διάστημα

Επισκέψιμο αναμένεται να καταστεί το επόμενο διάστημα το Ρωμαϊκό Στάδιο της Πάτρας που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Ηφαίστου καθώς βρέθηκαν τα απαιτούμενα κονδύλια για την αποκατάστασή του.

Έτσι μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών το Στάδιο θα ανοίξει για το κοινό το οποίο θα μπορεί να μπει στο κομμάτι όπου έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή και να δει από κοντά τους χώρους όπου γίνονταν πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και αγώνες μονομάχων!

Το έργο “Αποκατάσταση και ανάδειξη ανεσκαμμένου τμήματος Ρωμαϊκού Σταδίου Πατρών” βασίζεται κατά κύριο λόγο στην μελέτη δομικής αποκατάστασής του που εκπόνησε η πολιτικός μηχανικός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, Μαριλένα Μεντζίνη και η οποία έχει εγκριθεί το 2014 με ομόφωνη απόφαση γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Οι παρεμβάσεις θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020 στον Άξονα 2.1 “Θεματικός Τουρισμός”, με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 300.000,00€ και θα υλοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας με αυτεπιστασία. Η συμμετοχή της Εφορείας ως Εταίρου επιτεύχθηκε μετά από πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Κατ΄ εφαρμογή της εγκεκριμένης μελέτης προβλέπεται:

-Να γίνουν στερεωτικές εργασίες (ενεματώσεις, συγκολλήσεις, συρραφές ρωγμών και τοπικές αντιστηρίξεις)

-Να εκπονηθούν τρεις μελέτες:

Α) γεωτεχνικής έρευνας, η οποία και θα υποδείξει τις ανάλογες ενέργειες για τη βελτίωση του εδάφους και τη διαχείριση των ομβρίων,

Β) αντιστήριξης των πρανών και εφαρμογή των αποτελεσμάτων της και

Γ) φωτισμού ανάδειξης και εφαρμογή της

-Να τοποθετηθεί φυλάκειο και να δημιουργηθεί ενημερωτικό υλικό (πινακίδα και έντυπο) για τους επισκέπτες, που θα περιλαμβάνουν, τόσο τα ιστορικά-αρχιτεκτονικά στοιχεία του αρχαιολογικού χώρου, όσο και τις εργασίες για την αποκατάστασή του.

Όπως εξηγεί η Δρ. Αναστασία Κουμούση, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας: «Το έργο κρίνεται υψίστης σημασίας, καθώς το Στάδιο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ρωμαϊκά μνημεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που ανάλογό του συναντάμε μόνο στη Ρώμη, βρίσκεται στον πυρήνα του ιστορικού κέντρου της Πάτρας. Με την ολοκλήρωσή του, το μνημείο θα γίνει επισκέψιμο και άμεσα προσβάσιμο για το κοινό και θα ενταχθεί στο δίκτυο των αρχαιολογικών χώρων της πόλης μας, ρωμαϊκό Ωδείο, Κάστρο, ρωμαϊκό και μεσαιωνικό υδραγωγείο».

Το Ρωμαϊκό Στάδιο της Πάτρας κατασκευάστηκε τον 1ο αι. μ.Χ. και δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί πλήρως. Το μνημείο είναι το αναφερόμενο από τον περιηγητή του 2ου αι. μ. Χ., Παυσανία, στο οποίο ελάμβαναν χώρα διάφορες εκδηλώσεις, όχι μόνον θεατρικοί, ίσως και μουσικοί, καθώς και αγώνες μονομάχων. Άρχισε να αποκαλύπτεται στο πλαίσιο σωστικών ανασκαφών το 1973.

Ανεσκαμμένη είναι μόνο η ανατολική πλευρά του, η οποία με την πάροδο των ετών παρουσίασε σημαντικά δομικά προβλήματα, τόσο λόγω της κατάστασης διατήρησης του μνημείου, όσο και λόγω του ακατάλληλου εδάφους θεμελίωσης αλλά και της έλλειψης διόδων απορροής ομβρίων. Για τους παραπάνω λόγους ο χώρος δεν είναι επισκέψιμος.

Για την ανάδειξη του μοναδικού αυτού μνημείου έχουν απαλλοτριωθεί έως σήμερα 70 ακίνητα και ένα ακόμη βρίσκεται στο τελικό στάδιο απαλλοτρίωσης.

Εκκρεμούν 19 ακίνητα προς απαλλοτρίωση. Οι απαλλοτριώσεις των ακινήτων έχουν κατανεμηθεί σε τέσσερις φάσεις και η Εφορεία προωθεί ταυτόχρονα και κατά περίπτωση και τις τρείς φάσεις. Υπάρχουν ακόμη 11 κτίρια σε απαλλοτριωμένα ακίνητα που δεν έχουν κατεδαφιστεί. Όπως σημειώνει η κυρία Κουμούση ο Δήμος Πατρέων εξετάζει θετικά το αίτημα της Εφορείας να αναλάβει την δαπάνη κατεδάφισης οκτώ από αυτά τα κτίρια.