Ισραήλ: Εγκρίθηκε από την Κνέσετ η διάλυση της Βουλής -Νέες εκλογές στις 2 Μαρτίου

Η Κνέσετ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, ενέκρινε σήμερα το σχέδιο νόμου για τη διενέργεια νέων εκλογών στις 2 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται η διάλυσή της βουλής και η προκήρυξη νέων πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ, τη 2α Μαρτίου — την τρίτη προσφυγή στις κάλπες σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Η τρίτη εκλογική αναμέτρηση στο Ισραήλ

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε στο σύνολο από 94 κοινοβουλευτικούς — κανένα από τα 120 μέλη της Κνέσετ δεν ψήφισε κατά — λίγες ώρες μετά την παρέλευση της τελικής προθεσμίας για να οριστεί νέος πρωθυπουργός μετά τις προηγούμενες εκλογές, τον Σεπτέμβριο, ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Μετά τις δύο προηγούμενες πρόωρες εκλογικές αναμετρήσεις, την 9η Απριλίου και τη 17η Σεπτεμβρίου, ούτε ο δεξιός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ούτε ο κεντρώος αντίπαλός του Μπένι Γκαντς μπόρεσαν να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Τελευταία δημοσκόπηση του ισραηλινού δικτύου Channel 13 δείχνει ότι οι κεντρώοι του Γκαντς αυξάνουν τη διαφορά από το Λικούντ του Νετανιάχου από μία σε τέσσερις έδρες (37 έναντι 33). Την ίδια ώρα το μπλοκ των κομμάτων, τα οποία στηρίζουν τον Νετανιάχου, χάνουν τρεις έδρες (52 από 55).

Και τα δυσάρεστα δεν τελειώνουν εκεί για το Λικούντ. Αν αντικαταστήσει τον Νετανιάχου με τον Σάαρ στην ηγεσία του, πέφτει στις 29 έδρες (έξι πίσω από το κόμμα του Γκαντς), αλλά ο δεξιός συνασπισμός, στον οποίο ποντάρει το Λικούντ, αυξάνει τις έδρες του σε 55…