Ο Κώστας Στούπας αποδομεί το σχέδιο για την επιστροφή των επιστημόνων

Με ένα πολύ έξυπνο τρόπο ο αναλυτής Κώστας Στούπας αποδομεί- με άρθρο του στο capital.gr- το σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για την επιστροφή των επιστημόνων από το εξωτερικό, το περίφημο Rebrain Greece, Οπως γράφει η επιδότηση του μισθού που προβλέπεται, θα εξανεμιστεί από την εφορια και τις ασφαλιστικές εισφορές και τελικά το κίνητρο για να επιστρέψουν τα μυαλά που μετανάστευσαν λόγω κρίσης θα είναι της τάξης των 1000 ευρώ. Είναι κίνητρο για να επιστρέψουν; αναρωτιέται. Προσθέτει δε οτι δεν είναι καθόλου απίθανο να βρεθούν απατεώνες που θα βαφτίσουν Ελληνες του εξωτερικού, επιστήμονες του εσωτερικού μόνο και μόνο για να εισπράξουν την επιδότηση…

Γράφει ο Κώστας Στούπας

Το πλέον εξόφθαλμο είναι η επιδότηση του 70% για μισθούς 3.000 Ευρώ και πάνω για 12 μήνες, προκειμένου ελληνικές επιχειρήσεις να προσλάβουν υψηλής ειδίκευσης Έλληνες του εξωτερικού.

Τούτο σημαίνει πως θα επιδοτήσουμε με περίπου 2.000 ευρώ το μήνα περί τα 500 στελέχη για 12 μήνες και μετά θα τους φορολογήσουμε με 40-45% για να τους μείνουν στο χέρι αν προστεθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές περί τα 1.000 με 1.500 Ευρώ καθαρά και αυτό θα είναι κίνητρο να επιστρέψουν…

Βεβαίως κάποιες επιχειρήσεις που ειδικεύονται στο κυνήγι επιδοτήσεων θα τρέξουν να εκμεταλλευτούν τα 14-15 εκατ. ευρώ που θα μοιράσει το κράτος.

Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν δείτε κάποια καφετέρια να προσλαμβάνει κάποιον που θα βαφτίσει Έλληνα του… εξωτερικού με ειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη της οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσιών εστίασης με μισθό στα χαρτιά 3.000 και στο χέρι πολύ λιγότερα για να εισπράξει η επιχείρηση  τα 2.000 Ευρώ της κατά κεφαλήν επιδότησης.

Τούτο δεν είναι καθόλου δύσκολο από πλευράς τυπικών προσόντων καθώς η πλειοψηφία των σερβιτόρων στην χώρα έχει από 1-2 πτυχία του εσωτερικού ή του εξωτερικού…

Με απλά λόγια αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται με κρατικές επιδοτήσεις είναι προσωρινές και μακροπρόθεσμα καταστρέφουν υγιείς  θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα.

Τούτο συμβαίνει γιατί αφαιρούν πόρους από υγιείς δραστηριότητες για να χρηματοδοτήσουν άλλες που δεν είναι υγιείς…

Η λύση στο πρόβλημα της φυγής των υψηλής ειδίκευσης νέων και οικονομικής ανάταξης της χώρας είναι απλή.

Δραστική μείωση των φόρων, όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων κοντά στο 20% ή και κάτω από αυτό… Ένας φορολογικός συντελεστής για όλους γιατί η προοδευτική κλιμάκωση της φορολογίας τιμωρεί αυτούς που προσπαθούν και επιδοτεί αυτούς που δεν προσπαθούν.

capital.gr