(ΦΩΤΟ)-ΑΧΑΪΑ: Θέματα παιδαγωγικής φύσεως που απασχολούν την οικογένεια και το σχολείο – Στην Αιγείρα

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών του Σχολείου μας, πολλών εκπαιδευτικών από τα σχολεία της Αιγιάλειας, καθώς και πολλών γονέων πραγματοποιήθηκε δύο συνεχόμενες Κυριακές, στις 1/12/2019 και στις 8/12/2019, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Αιγείρας, η πρώτη εκδήλωση του Σχολείου για τη σχολική χρονιά 2019-2020, μία εκδήλωση διαφορετική από εκείνες που παραδοσιακά κάθε χρόνο πραγματοποιεί το σχολείο εκτός ωραρίου λειτουργίας του για θέματα παιδαγωγικής φύσεως που απασχολούν την οικογένεια και το σχολείο.
Η εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Μάθε-Πρόλαβε-Αντιμετώπισε» αφορούσε ένα θέμα που αγγίζει ολόκληρη την κοινωνία σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τον καρκίνο του μαστού και οργανώθηκε από τον Διευθυντή και τους Εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Αιγείρας σε συνεργασία με το Άλμα Ζωής από την Πάτρα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπ/σης Αιγιάλειας κ. Γιώτα Γκρέμου, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αιγιάλειας κ. Αθηνά Σκανδάμη, η Λυκειάρχης Ακράτας κ. Αναστασία Καμπούρη, η Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας κ. Χαρίκλεια Μαμωνά, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αιγείρας κ. Αγγέλα Καρραβά, ο ιερέας των Αιγών πατέρας Μιχαήλ, η Προϊσταμένη του 1ου Νηπιαγωγείου Ακράτας κ. Αγγελική Αδαμοπούλου, η Προϊσταμένη του 2ου Νηπιαγωγείου Ακράτας κ. Γεωργία Ρόζου, η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Αιγείρας κ. Μαρία Τσώνη, η ψυχολόγος κ. Χαρά Θεοδωρακοπούλου και η παιδίατρος του Κ.Υ. Ακράτας κ. Αγγελική Τσιατά.
Η συντονίστρια της εκδήλωσης-συζήτησης κ. Βασιλική Φελούκα, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου 8ης Ενότητας Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Ευθύνης ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδας, καλωσόρισε το ακροατήριο και επεσήμανε ότι η φετινή εκδήλωση είναι ιδιαίτερη, ξεχωριστή, γιατί προσεγγίζει ένα θέμα υγείας που αγγίζει όχι μόνο τη δική μας αλλά κάθε κοινωνία παγκοσμίως, με εστίαση στις γυναίκες. Στόχος είναι, όπως τόνισε, να ευαισθητοποιηθούμε όλοι, ώστε να αναλάβουμε προσωπικά ο καθένας, δράσεις τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο διαχείρισης, όταν και αν αυτό καταστεί αναγκαίο.
Στη συνέχεια κάλεσε τον κ. Νικολόπουλο Αργύρη, Διευθυντή του σχολείου να κάνει μία εισαγωγική τοποθέτηση για το θέμα που επέλεξε μαζί με το Διδακτικό Προσωπικό του σχολείου. Ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε ότι η ιδέα για την εκδήλωση αυτή γεννήθηκε μέσα από την αγάπη για το πρόσωπο της γυναίκας, ένα πρόσωπο τόσο στενά δεμένο με την ύπαρξη του καθενός μας, με την ίδια τη ζωή και επεσήμανε ότι η σημερινή εκδήλωση δεν αφορά μόνο τον αγώνα για ενημέρωση, πρόληψη και καταπολέμηση της συγκεκριμένης ασθένειας, αλλά κυρίως αφορά τον αγώνα για την ίδια την ζωή. Συνεχάρη το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου για την προσπάθειά του να συμβάλει στην αφύπνιση της τοπικής κοινωνίας σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα του καρκίνου του μαστού που απασχολεί χιλιάδες γυναίκες σε όλον τον κόσμο, καθώς, όπως τόνισε, η ευαισθητοποίηση δεν έχει ηλικία, είναι όμως αναγκαία και σημαντική.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η κ. Λιολιώ Κολυπέρα, Πρόεδρος του Άλμα Ζωής Πάτρας, η οποία στην σύντομη ομιλία της, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την αγάπη και την αποδοχή του κόσμου, στο έργο του συλλόγου, δεσμεύτηκε δε, ότι ο σύλλογος θα συνεχίσει με την ίδια ευθύνη και ζήλο να προσφέρει στην πάσχουσα από καρκίνο μαστού γυναίκα.
Ακολούθως, η κ. Φελούκα παρουσίασε τους ομιλητές κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στο πλούσιο βιογραφικό τους και ξεκίνησε ο κύκλος των ομιλιών.
Την Κυριακή 1/12/2019 η ομιλήτρια, κ. Γεωργία Πανίτσα, Ψυχολόγος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας και Υπεύθυνη του Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, εστίασε στους λόγους που αποτρέπουν τις γυναίκες από το να κάνουν τον προληπτικό έλεγχο. Έπειτα, η κ. Άννα Γουρζή, εκπαιδευμένη Εθελόντρια και Μέλος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ», Ν. Αχαΐας αναφέρθηκε στο προσωπικό της βίωμα, όταν η ίδια διαγνώστηκε με τη νόσο και στον τρόπο που κατάφερε να την αντιμετωπίσει.
Την Κυριακή 8/12/2019, κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Δημήτρης Κούκουρας, Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Πατρών, εξειδικευμένος μαστολόγος και χειρουργός μαστού. Ο κ. καθηγητής μέσα από τη μεγάλη εμπειρία του στον καρκίνο του μαστού ενημέρωσε το ακροατήριο για τα ιατρικά δεδομένα και ειδικότερα αναφέρθηκε στην Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού, ενώ απάντησε και σε πλήθος ερωτήσεων που τέθηκαν από το κοινό.
Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με την κ. Γωγώ Μοσχονά, Μέλος του Δ.Σ. και εκπαιδευμένη εθελόντρια και Μέλος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ», Ν. Αχαΐας. Η κ. Μοσχονά σε μία συγκινητική αφήγηση περιέγραψε τη δική της εμπειρία με τη νόσο, την επιμονή που επέδειξε με αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωσή της και τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετώπισε δίνοντας παράδειγμα δύναμης και πίστης.
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, την οποία συντόνισε η κ. Βασιλική Φελούκα, όπου ακούστηκαν απόψεις, σχόλια, προσωπικές εμπειρίες και εκφράστηκε ο θαυμασμός του ακροατηρίου στη γενναιότητα των ομιλητριών-γυναικών-μαχητών της ζωής.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προγραμματισμένη δωρεάν κλινική εξέταση σε είκοσι τουλάχιστον γυναίκες από τον καθηγητή, κ. Δημήτρη Κούκουρα, ο οποίος προσφέρθηκε να θέσει την πολύτιμη γνώση και εμπειρία του στην υπηρεσία τους. Στη σημερινή εποχή όπου το κράτος πρόνοιας καταρρέει υπάρχουν άνθρωποι, όπως ο γιατρός μας κ. Δημήτρης Κούκουρας, οι οποίοι χωρίς αντάλλαγμα προσφέρουν στο συνάνθρωπο, αφιλοκερδώς. Αυτούς τους ανθρώπους-επιστήμονες, οι οποίοι φέρνουν την ελπίδα ενός μικρού δίκαιου κόσμου μέσα στον μεγάλο άδικο που μας περιβάλλει, έχει ανάγκη ο άνθρωπος στις μέρες μας.
Ωστόσο, η υλοποίηση της εξέτασης δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς το κλινικό κρεβάτι και το διαφανοσκόπειο που διατέθηκαν από το Κέντρο Υγείας Ακράτας και τον Δ/ντή κ. Χρήστο Μάρκου, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξή τους.
Ευχαριστούμε πολύ τους ομιλητές για τις γνώσεις που μοιράσθηκαν μαζί μας και ιδιαίτερα τον καθηγητή κ. Δημήτρη Κούκουρα, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το σημαντικότερο είναι η πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση, ώστε η γυναίκα να μην φθάνει μπροστά στο χειρουργείο και στη χημειοθεραπεία, ενώ θα μπορούσε προφανώς να έχει ελέγξει καλύτερα την υγεία της και κυρίως το μαστό της.» Γι’ αυτό πρέπει να πηγαίνει τακτικά σε έναν ειδικό να κάνει μια εξέταση μαστού, μια μαστογραφία. Εάν αγνοήσει αυτό που λέγεται ψηλάφηση, μαστογραφία, εν γένει πρόληψη, τότε το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό.
Ενδιαφέρουσα ακόμη ήταν και η ομιλία της ψυχολόγου του συλλόγου κ. Γεωργίας Πανίτσα την οποία και ευχαριστούμε πολύ, με θέμα «Τι μας αποτρέπει από τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο» όπως και οι ομιλίες των Εκπαιδευμένων Εθελοντριών και Μελών του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ», Ν. Αχαΐας κ. κ. Άννας Γουρζή και Γωγώς Μοσχονά, που αναφέρθηκαν στην προσωπική τους εμπειρία με τον καρκίνο του μαστού και πώς τον αντιμετώπισαν. Τις ευχαριστούμε από καρδιάς για το μάθημα ζωής που μας πρόσφεραν.
Ευχαριστούμε ακόμη το Άλμα Ζωής Πάτρας και ιδιαίτερα την πρόεδρο κ. Λιολιώ Κολυπέρα, η οποία από την πρώτη στιγμή αφουγκράσθηκε και ανταποκρίθηκε άμεσα στην επιθυμία των εκπαιδευτικών του σχολείου μας να πραγματοποιηθεί σήμερα αυτή η εκδήλωση που αφορά χιλιάδες γυναίκες σε όλον τον κόσμο.
Ιδιαίτερα θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους μαθητές και μαθήτριες της περιοχής μας, ξεχωριστά τον καθένα, για το υπέροχο δώρο τους: να κόψουν, χωρίς δεύτερη σκέψη και να δωρίσουν τα μαλλιά τους (έντεκα κοτσίδες) για την κατασκευή περούκας. Πολύτιμος αρωγός στην προσφορά τους αυτή, στάθηκε η κομμώτρια, κ. Σούλα Γκολφινοπούλου, η οποία ανέλαβε να κάνει πράξη την προσφορά των παιδιών, κόβοντας αφιλοκερδώς τα μαλλιά τους, αφού πρώτα τα χτένισε και τα έπλεξε σε κοτσίδες. Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτή η προσφορά τους να βρει μιμητές και να καθιερωθεί ως μία εθελοντική προσφορά σε διαρκή βάση και σε μόνιμη συνεργασία με το Άλμα Ζωής.
Ευχαριστούμε, επίσης το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας και την πρόεδρο κ. Αγγέλα Καραβά, που με προθυμία πάντα και μεράκι, ετοίμασαν έναν πλούσιο μπουφέ με κέικ, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, μπισκότα και καφέ.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ ακόμη στην κ. Ελένη Κούρτη η οποία πρόσφερε χρηματικό ποσό στον Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Άλμα Ζωής Πάτρας.
«Τέλος, ευχαριστούμε όλους όσους παρευρέθησαν σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ενημερωτικές εκδηλώσεις που έχουν συμβεί στον τόπο μας το τελευταίο διάστημα δίνοντάς μας δύναμη να συνεχίζουμε…
και δεσμευόμαστε για τη συνέχεια παρόμοιων δράσεων.
Αργύρης Νικολόπουλος
Δ/ντής Δ.Σ. Αιγείρας