Bloomberg: Επισήμως φυγάς ο Γιώργος Νίκας -Τι σχεδιάζει για να «σώσει» την περιουσία του

Η υπόθεση του Γιώργου Νίκα, υιού του Παναγιώτη Νίκα της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας, εξακολουθεί να απασχολεί τις αμερικανικές Αρχές.

Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο όταν ασκήθηκαν διώξεις κατά του Γιώργου Νίκα και του Τηλέμαχου Λαβίδα -γιος του Θανάση Λαβίδα, της Lavipharm- για εμπλοκή σε σκάνδαλο insider trading (αθέμιτη χρηματιστηριακή εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών), μαζί με τον Μπράιν Κοέν, αντιπροέδρο της Goldman Sachs Inc.

Οι εξελίξεις, στη συνέχεια, ήταν καταιγιστικές: Οι αμερικανικές Αρχές «πάγωσαν» τα περιουσιακά στοιχεία του Γιώργου Νίκα, ενώ ο Τηλέμαχος Λαβίδας, μέσω του δικηγόρου του, εκδήλωσε την πρόθεση να δώσει 26 εκατ. ευρώ για να αποφυλακιστεί.

Bloomberg: Ο Νίκας θέλει και την περιουσία του και την ελευθερία του

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg ο Γιώργος Νίκας επιχειρεί, μέσω του δικηγόρου του, να προστατεύσει τα περιουσιακά του στοιχεία, παραμένοντας, ταυτόχρονα, ελεύθερος. Οπως αναφέρει το Bloomberg, ο 54χρονος Νίκας διατηρεί την αλυσίδα ελληνικών εστιατορίων GRK Fresh και ένα διαμέρισμα αξίας 6 εκατομμυρίων δολαρίων (5,41 εκατ. ευρώ).

Την Τρίτη ο δικηγόρος του Γιώργου Νίκα, Χένρι Κλίνγκμαν, ζήτησε από τους δικαστές να αποσυρθούν οι κατηγορίες σε βάρος του εντολέα του από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, βάσει των οποίων «πάγωσαν» τα περιουσιακά του στοιχεία. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει μηνύσει τον Νίκα, ζητώντας 2,6 εκατ. δολάρια, τα οποία φέρεται ότι αποκόμισε από πληροφορίες που έπαιρνε παράνομα από τον αντιπρόεδρο της Goldman Sachs, Μπράιαν Κοέν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Κοέν δηλώνει αθώος, ενώ ο Γιώργος Νίκας δεν έχει απαντήσει στις κακουργηματικές κατηγορίες που τού έχουν απαγγείλει οι Αμερικανοί εισαγγελείς. Ο Νίκας, αναφέρει το Bloomberg, θεωρείται πλέον φυγόδικος για τις αμερικανικές Αρχές.

Κλίνγκμαν: Ο Γιώργος Νίκας είναι «Ελληνας πολίτης, διαμένων στην Ελλάδα»

Η υπόθεση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη από την έγγραφη δήλωση του Κλίνγκμαν, στην οποία αναφέρει τον Γιώργο Νίκα ως «Ελληνα πολίτη, με τόπο διαμονής την Ελλάδα». Οι εισαγγελείς, από την πλευρά τους, υποστήριξαν ότι ο Γιώργος Νίκας έχει πλήρη γνώση των κατηγοριών με τις οποίες βαρύνεται και ότι «σχεδιάζει να παραμείνει φυγάς στην Ελλάδα, από το να “παραδοθεί” στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου».

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Κλίνγκμαν ισχυρίζεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν επέδωσε με τον ενδεδειγμένο τρόπο τις κατηγορίες στον Νίκα, παρότι η υπηρεσία «όντως απέστειλε email σε εκείνον». Επιπλέον, υποστήριξε ότι ο Γιώργος Νίκας δεν είχε καμία εμπλοκή στην υπόθεση insider trading (εσωτερική πληροφόρηση).

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, ο Νίκας θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στην περιουσία του και στην ελευθερία του. Η εν λόγω διάταξη αναφέρεται ως «fugitive disentitlement» (αφαίρεση δικαιώματος από φυγά) και επιτρέπει στον δικαστή να μπλοκάρει τη χρήση ένδικων μέσων -σε όσους επιχειρούν να αποφύγουν την αμερικανική Δικαιοσύνη- για να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.