Δίκη Χρυσής Αυγής : Στις 18 Δεκεμβρίου η εισαγγελική πρόταση – Αν η εισαγγελέας είναι έτοιμη

Áðïëïãßá ôïõ åðéêåöáëÞò ôïõ êüììáôïò Íßêïõ Ìé÷áëïëéÜêïõ óôçí äßêç ôçò ×ñõóÞò ÁõãÞò ôçí ÔåôÜñôç 6 Íïåìâñßïõ 2019, óôçí áßèïõóá ôïõ Åöåôåßïõ Áèçíþí. Ï Í. Ìé÷áëïëéÜêïò áðïëïãÞèçêå åíþðéïí ôùí äéêáóôþí êáé ôùí ðáñáãüíôùí ôçò äßêçò ãéá ôï áäßêçìá ôçò Ýíôáîçò óå åãêëçìáôéêÞ ïñãÜíùóç ðïõ âáñýíåé üëá ôá ðïëéôéêÜ óôåëÝ÷ç ôçò ×.Á. ðïõ åß÷áí åêëåãåß âïõëåõôÝò ôï 2012. (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Στις  18 Δεκεμβρίου θα αγορεύσει η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής , ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε από την έδρα αν η εισαγγελέας δεν είναι έτοιμη μέχρι τότε μπορεί να της δοθεί και άλλος χρόνος.

Νωρίτερα στο δικαστήριο υποβλήθηκε από την υπεράσπιση ένσταση ακυρότητας του κατηγορητηρίου και ειδικότερα ως προς το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης έκαναν επίκληση της Σύμβασης του Παλέρμο η οποία κυρώθηκε από την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, η σύμβαση αυτή προβλέπει ότι το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης προϋποθέτει την επιδίωξη οικονομικού οφέλους.

Μάλιστα, επικαλέστηκαν και την άποψη του  Εφέτη Ν. Σαλάτα, ( που αποτυπώθηκε στο παραπεμπτικό βούλευμα (μειοψηφία)), σύμφωνα με την οποία δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, επειδή δεν απεδείχθει ότι οι κατηγορούμενοι έδρασαν με στόχο να προσπορίσουν οικονομικό όφελος.

Τον ισχυρισμό αυτό αντέκρουσαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ρητά η σύμβαση του Παλέρμο προβλέπει κάθε έννομη τάξη να είναι ελεύθερη να επιλέξει ποια χαρακτηριστικά θα προσδώσει στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως υποστήριξαν η επιδίωξη οικονομικού οφέλους αποτελεί επιβαρυντική περίσταση.