ΠΑΤΡΑ: Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στο παλιό Αρσάκειο – Να καλυφθούν οι ελλείψεις

Η ανακατασκευή των παλαιών Αρσακείων και η προοπτική της επανάχρησής τους δεν μπορεί παρά να προκαλεί την ικανοποίηση των Πατρινών που περνούν καθημερινά μπροστά από το συγκρότημα κτηρίων. Ενας από αυτούς, μέλος του τεχνικού κόσμου, είδε με τα μάτια του μηχανικού κάποια ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν τον Δήμο και μας τα επισήμανε.
>Του έκανε εντύπωση ότι οι πολίτες διέρχονται καθημερινά μπροστά από την κεντρική είσοδο του εργοταξίου. Από το ίδιο σημείο μπαίνουν και βγαίνουν τα φορτηγά του αναδόχου και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην συμβεί ατύχημα.
>Επιπλέον, παρατήρησε ότι λόγω της συνεχούς διέλευσης των οχημάτων μεταφέρονται συνεχώς ποσότητες χώματος στο πεζοδρόμιο και λόγω των καιρικών συνθηκών μετατρέπεται σε λάσπη. Ο συμπολίτης που γνωρίζει από κατασκευή έργων μας επεσήμανε ότι είναι επικίνδυνο για όλους, πόσω μάλλον για ηλικιωμένους και παιδιά, να περπατούν πάνω σε μια τέτοια επιφάνεια και μας υπενθύμισε ότι μεγάλος αριθμός τους έχει εντάξει το συγκεκριμένο σημείο στην καθημερινότητά του.
>Μια άλλη παρατήρηση που έκανε αφορά στα συνεργεία. Εντόπισε κάποια πλημμέλεια στα μέτρα ασφαλείας, τα οποία μπορεί να μην θεωρούνται ουσιώδη από ορισμένους, αλλά μπορεί να είναι κρίσιμα για τους εργαζόμενους (π.χ. κατά την εργασία τους στις σκαλωσιές). Πιστεύει ότι για κάθε έργο, αλλά κυρίως για το συγκεκριμένο που γίνεται από τον Δήμο, τα μέτρα ασφαλείας πρέπει να είναι τα ενδεδειγμένα, στέλνοντας ένα μήνυμα και στον υπόλοιπο κόσμο (τεχνικούς και μη).
Ο ίδιος μας είπε ότι θα πρέπει να γίνει σχολαστικότερη η επιβλέπουσα αρχή και θεωρεί ότι επιχειρήματα όπως είναι τα επιπλέον κόστη που μπορεί να απαιτούνται για να καλυφθούν οι ελλείψεις δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία. Αντιθέτως, κρίνει απαραίτητο να δει πιο σχολαστικά ο Δήμος αυτά τα ζητήματα και από την θέση του ιδιοκτήτη του κτηρίου και φορέα υλοποίησης του έργου να διεκδικήσει την βελτιστοποίηση των μέτρων ασφαλείας.
Πολύ περισσότερο όταν μια δημοτική αρχή με αριστερή ταυτότητα λογικά θα έπρεπε να αγρυπνά για τη σωματική ακεραιότητα εργαζομένων και πολιτών, και μάλιστα σε έργο που γίνεται για λογαριασμό του.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ