Ν. Κακλαμάνης: Απαραίτητη η συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας προτείνει ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, σημειώνει είναι απαραίτητη η συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας προκειμένου να καθοριστούν οι εθνικοί στόχοι ως προς την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Παράλληλα, ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι αν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος η απάντηση από την Ελλάδα πρέπει να είναι casus belli. «Ήλθε πλέον η ώρα, έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ […], πρέπει επιτέλους να φτιαχτεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας –όχι το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής που υπάρχει και που αύριο ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για το τι συνέβη, τι συζητήθηκε στη συνάντηση Ερντογάν- Μητσοτάκη», ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης

Casus Belli αν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος

Αναφερόμενος στον τρόπο που πρέπει η Ελλάδα να απαντήσει σε περίπτωση που η Τουρκία αναβαθμίσεις τις κινήσεις της, ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε: «Σας λέω κάτι που είναι η προσωπική μου άποψη -το τονίζω-, μη χρεωθεί στο κόμμα μου και πολύ περισσότερο στον πρωθυπουργό, ότι από τη στιγμή που θα μπουν οι στόχοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δημοσιοποιήσουμε ποιο είναι και το επόμενο βήμα. Δηλαδή, θα αποτολμήσει, παραδείγματος χάρη, η Τουρκία να στείλει ερευνητικό σκάφος, με αυτή την απίστευτη απόφαση που “εξαφάνισε” τέσσερα νησιά συν την Κρήτη και να στείλει στην περιοχή αυτή ερευνητικό σκάφος; Η απάντηση είναι ότι αυτό είναι casus belli για την Ελλάδα, αυτό πιστεύω εγώ. Αν δε δείξουμε αποφασιστικότητα και ισχύ, η αποθράσυνση της απέναντι πλευράς θα συνεχιστεί. Θέλω να βγάλω από το μυαλό μου ότι δεν υπάρχει αόρατος σκηνοθέτης πίσω από αυτή την ιστορία, ο οποίος στο μυαλό του και στο σενάριο που έχει σκηνοθετήσει είναι να μας αναγκάσει τις δύο πλευρές να καθίσουμε σε ένα τραπέζι για να μιλήσουμε για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου».

Κακλαμάνης: Να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι αν χρειαστεί θα πρέπει να ενισχυθούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. «Όλοι έχουμε εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις με όποιες θυσίες και αν χρειαστεί, πρέπει να ενισχυθούν. Παραδείγματος χάρη πήραμε πίσω 750 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που μας τα όφειλαν και η απόφαση λέει ότι πρέπει να πάνε σε αναπτυξιακή πολιτική. Και να πάνε, αλλά ταυτόχρονα εγώ θα έλεγα ότι θα έπρεπε ένα ισόποσο 750 εκατ. ευρώ να φύγει από τις δημόσιες επενδύσεις και να πάει στον εξοπλισμό και εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων».

Αναφορικά με τα διπλωματικά μέσα που έχει η Ελλάδα απέναντι στη Συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι ένα από τα σημαντικότερα όπλα της Αθήνας είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών. «Η ελληνική Βουλή την Πέμπτη έχει καλέσει αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης, που προφορικά έχει αρνηθεί να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία στην Ελλάδα. Είναι μια κίνηση πολύ έξυπνη, θα αποδειχθεί και αποτελεσματική και επομένως εκεί επάνω θα πατήσει, εκτός των άλλων επιχειρημάτων, η επιστολή που θα στείλουμε στον ΟΗΕ», κατέληξε.