Γ. Κουμουτσάκος: Πειρατική η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

«Πειρατική» χαρακτήρισε τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύηη για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ τους στην ανατολική Μεσόγειο ο Γιώργος Κουμουτσάκος αποκαλώντας τον Φαγέζ αλ Σαράζ «πρωθυπουργό της Τρίπολης» .

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως πρόκειται για μια «καταφανώς παράνομη συμφωνία. Δεν είναι συμφωνία είναι κοινό ανακοινωθέν», τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα με την Τουρκία».

Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι «υπάρχει προϊούσα απομόνωση της Τουρκίας, όλοι οι μεγάλοι παίκτες είπαν ότι η συμφωνία είναι παράνομη».

Διευκρίνισε ακόμη ότι η Άγκυρα θα θέσει και αλλά ζητήματα -εκτός από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας– σε περίπτωση συνυποσχετικού προσφυγής των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διεκδικώντας να γκριζάρει ελληνικά νησιά.

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν έχει εξαντλήσει όλα τα όπλα των αντιδράσεων της και τόνισε πως η Λιβύη ήταν πάντα ένας δύσκολος συνομιλητής στη συζήτηση που έχει αρχίσει από το 2004 για τον καθορισμό ΑΟΖ, αμφισβητώντας την επήρεια μιας σειράς νησιών όπως οι Στροφάδες, η Σαπιέντζα και η Γαύδος.