ΠΑΤΡΑ: Κίτρινοι κάδοι για έντυπο χαρτί – Ενημέρωση των δημοτών και συνέργεια από συλλόγους

Κάτω από την πίεση της χαμηλής επίδοσης των πατρινών στην ανακύκλωση, η δημοτική αρχή επιχείρησε να απαντήσει με μια πρώτη κίνηση.
Σχέδιο του Δήμου Πατρέων για την ανακύκλωση έντυπου χαρτιού, μέσω ενενήντα ειδικών κίτρινων κάδων που θα τοποθετηθούν σε όλη την πόλη, παρουσίασαν χθες ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Ασπράγκαθος και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Οπως είπαν, το σχέδιο είναι κοστολογημένο κι έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση στην ΕΕΑΑ.
Περιλαμβάνει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών και ξεκινά από υπηρεσίες και τράπεζες, ενώ θα ζητηθεί συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων.
Μάλιστα, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου το μεσημέρι έχουν προσκληθεί στην Αγορά Αργύρη οι εκπρόσωποι 80 δημοσίων φορέων και υπηρεσιών της πόλης σε μία ενημερωτική συνάντηση προκειμένου να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός.

 

Το ζητούμενο ωστόσο είναι αν η Πάτρα θα μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα της ανακύκλωσης, που μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκολλήσει από το απόλυτα χαμηλό ποσοστό του 5%.
Διότι στο ερώτημα του ποιος είναι ο στόχος (σε ποσοστό) και ποιο το χρονοδιάγραμμα επίτευξης, δεν υπήρξε σαφής απάντηση από πλευράς δημοτικής αρχής. Και όλα αυτά ενώ για το 2020 η ΕΕέχει θέσει στόχο την ανακύκλωση στο 50% του συνόλου αποβλήτων.
Χώρια που το ζήτημα «καίει» την Πάτρα αναφορικά και με την πτυχή της Ξερόλακκας αφού η λειτουργία ή μη είναι συνδεδεμένη και με την πορεία της ανακύκλωσης.

 

«Αναγκαζόμαστε να δράσουμε σε εχθρικό περιβάλλον. Δεν μας επιτρέπονται προσλήψεις, δεν μας παρέχεται χρηματοδότηση. Θέλουμε τη διαλογή στην πηγή όλων των ανακυκλώσιμων υλικών. Αν γινόταν θα είχαμε μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης», υπογράμμισε ο κ. Πελετίδης, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην ιδιωτική εταιρεία ανακύκλωσης αλλά και στην «πολιτική συμφερόντων» που ακολουθείται κεντρικά.

 

«Πιέζουμε την εταιρεία να κάνει τη δουλειά της. Τώρα με το χαρτί πάμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια. Οι εταιρείες θα έπρεπε να πληρώνουν τον Δήμο το κόστος για την ανακύκλωση που τους καταβάλλει ο καταναλωτής αγοράζοντας τα προϊόντα τους. Αν είχαμε εμείς τα χρήματα και την υλοποίηση, θα είχαμε πετύχει τον στόχο», απάντησε ο κ. Πελετίδης αναφέροντας πως ο Δήμος φέρει περιορισμένη ευθύνη και τονίζοντας ότι είναι σε εξέλιξη η διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου Νίκου Ασπράγκαθου ο οποίος πρόσθεσε ότι η πολιτική αυτή θέτει εμπόδια στην υλοποίηση του σχεδιασμού.

 

– Τα σημεία όπου υπάρχουν κίτρινοι κάδοι, μπορούν οι δημότες να τα βρίσκουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.tinyurl.com/recyclexarti.