Την Τρίτη το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί τελικά το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση προκειμένου να ενημερωθούν τα κόμματα για την πρόσφατη συνάντηση του  πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και για τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας.

Το Συμβούλιο το οποίο είχε ζητηθεί από σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα θα διεξαχθεί στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων με αποκορύφωμα την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Λιβύης – Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες, εξέλιξη που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Αθήνας.

Τα κόμματα επί του παρόντος κρατούν στάση αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής καθώς θέλουν πρώτα να ενημερωθούν θεσμικά ώστε να τοποθετηθούν για τις εξελίξεις καθώς και να συμβάλλουν στη χάραξη μία ενιαίας στάση στο κρίσιμο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της είχε αναφέρει προ ημερών ότι δεν αρκεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής συμπληρώνοντας ότι απαιτείται και η σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών.

Η σύγκληση του Συμβουλίου είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αμέσως τη συνάντησή του με τον Ερντογάν στο Λονδίνο.

«Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.