(ΦΩΤΟ)-ΑΧΑΪΑ: Σημαντικοί άνθρωποι σε οφειλόμενη τιμή από την Αιγιάλεια

Μια σπουδαία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο “Αλέκος Μέγαρης», στο Αίγιο.

Οι παρευρισκόμενοι  είχαν την ευκαιρία να “γνωρίσουν” τη ζωή και το έργο τριών μεγάλων προσωπικοτήτων από το χώρο της Επιστήμης και της Τέχνης. που γεννήθηκαν στην Αιγιάλεια  και η προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία ήταν τεράστια και η φήμη και ο θαυμασμός ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας.. Τους γιατρούς Παναγιώτη Παμπούκη (1858-1956) γεννημένο στην Ακράτα  μαθητή του Louis Pasteur, πρώτο γιατρό που έκανε επιτυχή θεραπεία λυσσόδηκτων στην Ελλάδα και Ιδρυτή του Λυσσιατρείου στα Πατήσια και τον Γεώργιο Ιωαννίδη (1893-1953) γεννημένο στο Αίγιο, ιατρό Μικροβιολόγο, Διευθυντή του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, στα πρώτα 25 χρόνια της λειτουργίας του, πρωτεργάτη του εμβολιασμού των βρεφών και νηπίων εναντίον της φυματίωσης.  Ο τρίτος τιμώμενος είναι ο πιανίστας και συνθέτης Λώρης Μαργαρίτης (1894-1953) ο «Μότσαρτ της Ελλάδος», όπως τον αποκαλούσαν στην Ευρώπη, ο οποίος στην πρώτη του συναυλία σε ηλικία 7 ετών στη Βαυαρική Βασιλική Αυλή στο Μόναχο ενέπνευσε τον νομπελίστα Τόμας Μαν (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1929) να γράψει το διήγημα Das Wunderkind (Το παιδί θαύμα) όπου μιλάει για τον μικρό Λώρη.

Για τη ζωή και  έργο τους μίλησαν:
Δρ. Σίσσυ  Κολυβά, βιολόγος, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ: «Η ιστορία της λύσσας στην Ελλάδα.  Η συμβολή του Παναγιώτη Παμπούκη»
Δρ. Χριστίνα Β.  Οικονομοπούλου,   Προϊσταμένη Τμήματος Διοίκησης του    Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ: «Γεώργιος Ιωαννίδης : Ο βίος  βραχύς, η Τέχνη μακρά, το ήθος στιβαρόν, το πνεύμα οξύ»
Δρ. Αποστόλης Παλιός. Σολίστ πιάνου, μουσικολόγος: «Λώρης Μαργαρίτης: Ένας σπουδαίος Αιγιώτης διεθνούς εμβέλειας». Ο Αποστόλης Παληός ερμήνευσε μοναδικά έργα για πιάνο του Λ. Μαργαρίτη.
Στην εκδήλωση παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δ. Καλογερόπουλος, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Μ. Τσουκαλά και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Κ. Υφαντή. Παρευρέθηκαν πολλοί αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος πολιτών.

Ξεχωριστή και συγκινητική ήταν η παρουσία της κόρης του Γ. Ιωαννίδη, Ναταλίας Ιωαννίδη και του εγγονού του Π. Παμπούκη , Γεωργίου Παμπούκη..
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Φάνης Ζουρόπουλος.
Επιμέλεια διοργάνωσης : Χριστίνα Φίλιππα – Ιάνθη Αμκε
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 ετών λειτουργίας του.