Οι στέγες των εργατικών κατοικιών του Αγίου Νεκταρίου πρέπει ν’ αλλάξουν

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, συζήτησε το θέμα της απομάκρυνσης του άκρως επικίνδυνου αμιάντου από τις στέγες σε 115 εργατικές κατοικίες στην συνοικία του Αγίου Νεκταρίου, αλλά και από άλλα ακίνητα, όπως το στέγαστρο στο παλιό λιμάνι και αλλού.

Εισηγητής ήταν ο Νίκος Τζανάκος, ένας εκ των 22 δημοτικών συμβούλων που έφεραν το θέμα.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Διοικητή και Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, μετά από αίτημα της Δημοτικής Αρχής, από τις 30 Οκτωβρίου. Ο Πρόεδρος του ΟΑΕΔ, αποποιήθηκε της ευθύνης, υποστηρίζοντας, ότι ο ΟΑΕΔ ανέλαβε μια διάδοχη κατάσταση από τον ΟΕΚ, ότι δεν σχεδιάζει τίποτα καινούργιο και δεν έχει αρμοδιότητα για την αντικατάσταση των στεγών από αμίαντο. Υποστήριξε ότι αυτό που ανέλαβε ήταν η εκκαθάριση του ΟΕΚ και η ολοκλήρωση πέντε συγκροτημάτων εργατικών κατοικιών των οποίων εκκρεμούσε η ολοκλήρωσή κατασκευής τους.

Ο Δήμαρχος όπως έκανε στην συνάντηση, τόνισε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι ο ΟΑΕΔ δεν απαλλάσσεται των ευθυνών, αφού ως διάδοχος του ΟΕΚ, θα έπρεπε να ξέρει ότι μετά από 25 χρόνια, υπάρχει δέσμευση για επιδιορθώσεις των κτιρίων. Άρα δεν ισχύει ότι δεν έχει καμιά αρμοδιότητα.

Οι στέγες των εργατικών κατοικιών του Αγίου Νεκταρίου πρέπει ν’ αλλάξουν. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Την επόμενη εβδομάδα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους Υπουργούς Εργασίας και Περιβάλλοντος και θα δούμε ποιες είναι οι απόψεις της κυβέρνησης.

Ο Δήμαρχος κατέληξε, λέγοντας ότι το ψήφισμα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο, γνωρίζοντας την επικινδυνότητα του αμιάντου στην υγεία απαιτεί από την κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, να αναλάβουν την απομάκρυνση των υλικών που περιέχουν αμίαντο, από τις εργατικές κατοικίες Αγίου Νεκταρίου και την αποκατάσταση των στεγών, με βάση τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής.

Επιπλέον η κυβέρνηση να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες του πρώην εργοστασίου της Αμιαντίτ στο Δρέπανο να αποκαταστήσουν περιβαλλοντικά τον χώρο καθώς και των άλλων κτιρίων που έχουν ακόμα, ανάλογες κατασκευές, όπως π.χ. το υπόστεγο του Ο.Λ.ΠΑ., στο παλιό λιμάνι.

Με την βοήθεια των υπηρεσιών του Δήμου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, των Τοπικών Κοινοτήτων, του ΤΕΕ και λοιπών φορέων, ο Δήμος θα συλλέξει στοιχεία για κατασκευές που έχουν αμιαντούχα υλικά.

Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από την κυβέρνηση, θα πραγματοποιηθούν πολύμορφες κινητοποιήσεις από πλευράς Δήμου, κατοίκων, φορέων και συλλόγων για την επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος και την προστασία της υγείας των συνδημοτών μας».