ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,3% το 3ο τρίμηνο του 2019

Στο 2,3% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 3ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε σημαντική επί τα βελτίω αναθεώρηση των στοιχείων για το 2ο τρίμηνο του έτους και μικρότερης έκτασης ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων και για το 1ο τρίμηνο, με αποτέλεσμα στο 9μηνο του έτους το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να καταγράφει αύξηση ύψους σχεδόν 2,2%. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει στον προϋπολογισμό του 2020 ετήσια ανάπτυξη 2% για φέτος, ενώ οι περισσότεροι εγχώριοι και ξένοι θεσμοί έχουν βάλει χαμηλότερα τον πήχη.

Βάσει της σημερινής ανακοίνωσης, το 1ο και το 2ο τρίμηνο του έτους έκλεισαν αντιστοίχως με ανάπτυξη 1,4% (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,1%) και 2,8% (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,9%).

Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ αυξήθηκε το 3ο τρίμηνο κατά 0,6%. Είχε προηγηθεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3% το 2ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς και 0,4