(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Παρουσίαση πρώτων βοηθειών από τους Σαμαρείτες στο ΔΙΕΚ

Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου το Σώμα Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ενημέρωσε τους εκπαιδευόμενους για θέματα Α’ Βοηθειών.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο Διευθυντής κ. Κατσώνης και ο Υποδιευθυντής Α’ κ. Γιώργος Γιωτόπουλος.

Την παρουσίαση έκαναν ο κ. Νικόλαος Ζήκος, εκπαιδευτής Πρώτων Βοηθειών από το 2007, και εκπαιδευόμενος Κυβερνήτης Σκαφών Αναψυχής στο ΔΙΕΚ Πάτρας και ο κ. Ιωάννης Φωτακόπουλος, δόκιμος εκπαιδευτής από το 2010 και μέλος του ΔΣ του Περιφερειακού Τμήματος ΕΕΣ.

Ο κ. Ζήκος εξήγησε κατ’αρχήν  αναλυτικά τι είναι οι πρώτες βοήθειες και γιατί πρέπει κάποιος να τις γνωρίζει.

Γιατί πρέπει να ξέρουμε πρώτες βοήθειες; Μα είναι πολύ απλό. Ανά πάσα ώρα και στιγμή ο καθένας μας θα μπορούσε να γίνει μάρτυρας ενός ατυχήματος και να χρειαστεί να βοηθήσει το συνάνθρωπό του μέχρι να έρθει κάποιος επαγγελματίας στο χώρο. Πρώτες βοήθειες είναι οι άμεσες ενέργειες που κάνουμε στον τόπο του συμβάντος με σκοπό να διατηρήσουμε τη ζωή του θύματος, να μην χειροτερέψουμε την κατάστασή του, να απαλύνουμε τον πόνο του και να ασφαλίσουμε το χώρο γύρω του. Στατιστικά, ο πρώτος που θα βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση είναι συνήθως ένας πολίτης, άσχετος με τα επαγγέλματα υγείας. Επιπλέον, τα ατυχήματα συμβαίνουν σε πρόσωπα κοντινά μας.

Τι σημαίνει, όμως, άμεσες ενέργειες; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ασφαλίσουμε τον χώρο.Το επόμενο βήμα είναι  να διαπιστώσουμε αν το θύμα αναπνέει. Υπάρχουν απλοί τρόποι για να το εξακριβώσουμε.

 

Οκ. Φωτακόπουλος, με τη βοήθεια της Χρυσάνθης Αλεξανδροπούλου, δραματοποίησαν τους τρόπους με τους οποίους αντιδρούμε σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο κ. Ζήκος, με τη βοήθειά τους, μας ανέλυσε τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαικού Συμβουλίου Αναζωογόνησης.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να φορέσουμε γάντια για να διασφαλίσουμε και τη δική μας υγεία αλλά και του θύματος. Στη συνέχεια, ακουμπάμε το θύμα ελαφρά στους ώμους, το τραντάζουμε επίσης ελαφρά και ρωτάμε αν είναι καλά. Αν μας απαντήσει, σημαίνει ότι τουλάχιστον αναπνέει.

Αν δεν απαντήσει, θα πρέπει να δούμε αν ο αεραγωγός  είναι ανοιχτός. Για να το διασφαλίσουμε αυτό, εκτείνουμε το κεφάλι και ανυψώνουμε την κάτω γνάθο, έτσι ώστε η γλώσσα του, που ίσως να έχει χαλαρώσει, λόγω της λιποθυμίας  και να έχει φράξει το δρόμο του αέρα προς τους πνεύμονες, να μετακινηθεί ώστε να ελέγξουμε αν το θύμα αναπνέει, χρησιμοποιώντας όλες μας τις αισθήσεις, ακοή, όραση και αίσθηση της εκπνοής του στο μάγουλό μας, για 10 δευτερόλεπτα. Αν δεν είμαστε σίγουροι, θεωρούμε ότι δεν αναπνέει.

Αν αναπνέει, γυρίζουμε το θύμα στο πλάι, στη θέση ανάνηψης ή ασφάλειας, με τα χέρια του στο ύψος του προσώπου και καλούμε το 166. Αν δεν έχουμε τηλέφωνο δικό μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε τηλέφωνο για να καλέσουμε το 112, ακόμα κι αν είναι κλειδωμένο, ακόμα κι αν δεν υπάρχει σήμα. Λέμε το όνομά μας, το που βρισκόμαστε με ακρίβεια, τι συνέβη, πόσους εμπλεκόμενους βλέπουμε και δεν κλείνουμε ποτέ πρώτοι το τηλέφωνο.

Αν το θύμα δεν αναπνέει, τότε θα πρέπει να καλέσουμε άμεσα το ασθενοφόρο αναφέροντας και ότι δεν υπάρχει αναπνοή. Συνεχίζουμε κάνοντας καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, ΚΑΡΠΑ. Κάνουμε θωρακικές συμπιέσεις για να υποκαταστήσουμε την καρδιακή λειτουργία   και δίνουμε αναπνοές διάσωσης για να υποκαταστήσουμε την αναπνοή.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Φωτακόπουλος, χρησιμοποιώντας μια εκπαιδευτική κούκλα, μας έδειξε τις θωρακικές συμπιέσεις, μετρώντας μέχρι το 30 και μετά δίνοντας αναπνοές διάσωσης εναλλάξ. Αυτή η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να έρθει εξειδικευμένη βοήθεια.

Τέλος, ο κ. Ζήκος μας παρότρυνε να ενημερωθούμε για τέτοιου είδους εκπαιδευτικά προγράμματα από τον ΕΕΣ και το Σώμα Σαμαρειτών Πάτρας.

Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των εκπαιδευόμενων και η συμμετοχή με ερωτήσεις και απορίες ήταν αξιοσημείωτη. Φιλοξενώντας αυτή την εκδήλωση, το ΔΙΕΚ Πάτρας έδειξε και το κοινωνικό του πρόσωπο, το ενδιαφέρον του, όχι μόνο για την εκπαίδευση αλλά και για την ενημέρωση των εκπαιδευόμενων για θέματα ασφάλειας και κοινωνικής ευαισθησίας.

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα των Σαμαρειτών:

https://www.samarites.gr/?section=7&language=el_GR