ΑΧΑΪΑ: Η Sophie Nivelle-Cardinale – Μια πολεμική ανταποκρίτρια στο TEDx Patras στις 7 Δεκεμβρίου

Το TEDx Patras το ερχόμενο Σάββατο βάζει τα δυνατά του να μας δώσει τροφή για σκέψη. Τι είναι εν τέλει βέβαιο; Κι αν τίποτα δεν είναι, πρέπει αυτή η αβεβαιότητα να μας πνίγει ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εξαίσιο εφαλτήριο προς την αυτοβελτίωση;
Στη σκηνή του TEDx Patras, ανάμεσα στους πολλούς και εκλεκτούς ομιλητές, θα είναι και η Sophie Nivelle-Cardinale. Η Γαλλίδα ανταποκρίτρια πολέμου θα συναντηθεί με το κοινό του για να αφηγηθεί στιγμές από τη θητεία της στην πολεμική δημοσιογραφία.
Το να είσαι ανταποκριτής σε πολεμικά μέτωπα σημαίνει να έρχεσαι ευθέως αντιμέτωπος με την αβεβαιότητα. Ή μάλλον, με μια σειρά από αβεβαιότητες- η βασικότερη από τις οποίες είναι η πιθανότητα να μην επιστρέψεις ζωντανός. Γιατί λοιπόν οι πολεμικοί ανταποκριτές επιλέγουν να το κάνουν; Είναι εθισμένοι στο φόβο και στον κίνδυνο; Είναι εθισμένοι στην αδρεναλίνη; Υπάρχουν πραγματικά εθιστικά στοιχεία στη δουλειά του πολεμικού ανταποκριτή, υποστηρίζει η Sophie Nivelle-Cardinale, αλλά διαφορετικά από αυτά που ίσως φανταζόμαστε…
Η 41χρονη δημοσιογράφος εργάζεται στη Μέση Ανατολή από το 2010. Από το 2011, υπήρξε ανταποκρίτρια στη Συρία, καταγράφοντας την εξέγερση και την καταστολή του καθεστώτος.
Για το έργο της έχει βραβευτεί με το βραβείο Bayeux για τους ανταποκριτές πολέμου (2013) και το Prix Albert Londres (2016) – το σημαντικότερο βραβείο δημοσιογραφίας στη Γαλλία. Τον Ιούνιο του 2017, ήταν η πρώτη ξένη δημοσιογράφος που κινηματογράφησε στη συριακή πόλη Raqqa τις κουρδικές δυνάμεις να πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος.
Το έργο της Sophie Nivelle-Cardinale επικεντρώνεται στο Μεσανατολικό ζήτημα και στις ένοπλες συγκρούσεις. Το 2017, υπήρξε ανταποκρίτρια στην Κεντρική Αφρική, καλύπτοντας τον εμφύλιο πόλεμο, καθώς επίσης και στη Ζιμπάμπουε, κατά το τέλος της εποχής του Mugabe.