Πέτσας: Άκυρο το μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας, δεδομένη η διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας

Στο μνημόνιο που συνυπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, με τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, χαρακτηρίζοντάς το άκυρο.

Μιλώντας στον Αντέννα, ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία και τόνισε πως δεν θέλει να κάνει εικασίες για τέτοια ζητήματα. «Είμαστε ψύχραιμοι και αποφασισμένοι, ξέρουμε πως έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, τα νησιά δεν εξαφανίζονται επειδή κάποιος χαράσσει μια γραμμή στον χάρτη σε ένα άκυρο μνημόνιο. Με σύνεση και σοβαρότητα θα συνεχίσουμε την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για δεδομένη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας ενώ για τη στάση του ΝΑΤΟ ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ενώπιον του Γενς Στόλτενμπεργκ πως δεν είναι προς το συμφέρον της Συμμαχίας να τηρεί κανείς πολιτικές ίσες αποστάσεων όταν ένα κράτος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στο θέμα που προέκυψε με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, υπογραμμίζοντας πως οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται και δεν υπάρχει θέμα «παγώματος». «Ποτέ δεν απασχόλησε την κυβέρνηση τέτοιου είδους ζήτημα. Αν κριθεί στην πορεία πως χρειάζεται πολιτική παρέμβαση θα την αναλάβουμε, αλλά εν προκειμένω δεν είχε ποτέ τεθεί» επισήμανε.

Ενόψει της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Πέτσας τόνισε: «Η εμπειρία και της Νέας Υόρκης δείχνει πως εμείς ενημερώσαμε πλήρως μετά τη συνάντηση, θα υπάρχει και η συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα ανάλογα με το επίπεδο που κριθεί απαραίτητο».

Σε ερώτηση αν αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ο κ. Πέτσας εξήγησε πως είναι ανοιχτό το επίπεδο που θα χρειάζεται για να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί. «Αν χρειαστεί θα γίνει» δήλωσε. «Αν γίνει, θα έχουμε κάτι καινούριο να προσθέσουμε, εμείς ενημερώνουμε για όσα λέγονται στις συναντήσεις με ξένους ηγέτες» πρόσθεσε.