Οι υποψήφιοι αντικαταστάτες του Στουρνάρα για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

Ο πρωθυπουργός εκτός από το να σκεφθεί ποιο πρόσωπο θα επιλέξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αυτή την περίοδο έχει αρχίσει να σκέφτεται επίσης ποιον θα τοποθετήσει και σε ένα άλλο καίριο πόστο, αυτό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η θητεία του κ. Γιάννη Στουρνάρα λήγει κανονικά τον Μάρτιο του 2020 και ήδη το ζήτημα έχει κουβεντιαστεί με τους πολύ στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη – διερευνητικά και μόνο είναι η αλήθεια σε αυτή τη φάση.

Το ένα σενάριο που έχει αρκετές πιθανότητες είναι να διατηρηθεί ο κεντρικός τραπεζίτης στη θέση του, καθώς έχει προσβάσεις στα ευρωπαϊκά κέντρα οικονομικών αποφάσεων και έχει αγαστή συνεργασία τόσο με τους συναδέλφους του από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των άλλων χωρών της γηραιάς ηπείρου όσο και από τα μεγαλόσχημα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Από ‘κει και πέρα όμως στο τραπέζι έχουν ξεκινήσει να πέφτουν κι άλλα ονόματα, όπως για παράδειγμα αυτό του Γκίκα Χαρδούβελη πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά την περίοδο Ιουνίου 2014 – Ιανουαρίου 2015. Θυμίζουμε ότι ο 64χρονος οικονομολόγος ανέλαβε το πόστο του υπουργού, αντικαθιστώντας τον κ. Στουρνάρα που ήταν προκάτοχός του στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο.

Υποψήφιος θεωρείται επίσης ο κ. Παύλος Μυλωνάς, νυν διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Το βιογραφικό του είναι αρκετά πλούσιο, καθώς μεταξύ άλλων την περίοδο 1995 – 2000 ήταν οικονομολόγος στο Οικονομικό Τμήμα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Επίσης από το 1987 έως το 1995, απασχολήθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παράλληλα στη λίστα των πιθανών διαδόχων του κ. Στουρνάρα (εάν δεν παραμείνει στο πόστο του), συγκαταλέγεται και ο κ. Γιώργος Ζαββός, νυν αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Έχοντας θητεία 30 χρόνων στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξέρει πολύ καλά πως λειτουργούν τα ευρωπαϊκά οικονομικά φόρα, ενώ το χρονικό διάστημα 1991 – 1993 διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και του Χρηματιστηρίου.

Την τελική απόφαση θα την λάβει ο ίδιος ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αρχές του επόμενου έτους και αφού πρώτα έχει λήξει το ζήτημα με την επιλογή του επόμενου ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.