ΠΑΤΡΑ: Ειδική εκδήλωση για τον παγκοσμίως διακεκριμένο καλλιτέχνη Θεόδωρο Παπαγιάννη – Στις 7 Δεκεμβρίου

ΕΓΚΑΙΝΕΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ "ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ" ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

O Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεών του για τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυσή του (1919-2019), τιμά σε ειδική εκδήλωση τον παγκοσμίως διακεκριμένο καλλιτέχνη, ομότιμο καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, Θεόδωρο Παπαγιάννη, για τη σημαντική συμβολή του στην τέχνη της γλυπτικής και την ανεκτίμητη ευεργεσία του στην Ήπειρο.

Η τιμητική αυτή εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019, και ώρα 7.30 μ.μ. στο χώρο δράσεων και πολιτισμού «Το Σπίτι του Ηπειρώτη” (Μουρούζη 14-16/1ος όροφος), όπου εκτός των άλλων θα γίνει εκτενής αναφορά στη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη, θα προβληθούν εικόνες και βίντεο από τα έργα του και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης”, ενώ ο ίδιος ο καλλιτέχνης θα συνομιλήσει με το κοινό.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Αλέξανδρος Χάιδας, Φιλόλογος MEd, MSc – Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, Σάκης Κάπαρης, Οικονομολόγος – Φιλότεχνος, Χρήστος Μεράντζας, Αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών. Την εκδήλωση θα ανοίξει το Σχήμα Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, ενώ μετά το πέρας αυτής θα ακολουθήσει δεξίωση.

Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, κ. Χάιδας Αλέξανδρος: «ο Θεόδωρος Παπαγιάννης είναι ο Ηπειρώτης εκείνος στο πρόσωπο του οποίου τιμάται ο σύγχρονος καλλιτεχνικός κόσμος εντός και εκτός συνόρων. Τόσο με την ακαδημαϊκή του πορεία όσο και με την παραγωγή των έργων του έχει συνδεθεί με το αισθητικό αποτέλεσμα δημόσιων χώρων όχι μόνο της ιδιαίτερης πατρίδας του αλλά και παγκοσμίως. Παράλληλα, με την προσφορά έργων του, προκειμένου να στηθεί το μουσείο σύγχρονης τέχνης στον τόπο όπου γεννήθηκε, το Ελληνικό (πρώην Λοζέτσι) Ιωαννίνων, αποδεικνύεται περίτρανα πως η ηπειρώτικη ευεργεσία βρίσκει για άλλη μια φορά εκφραστές και συνεχιστές. Προς τούτο, και δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι το όνομα του Θεόδωρου Παπαγιάννη δύναται να χαραχτεί δίπλα στα ονόματα των μεγάλων εκείνων ηπειρωτών ευεργετών για τους οποίους όλοι μας διαχρονικά είμαστε υπερήφανοι».

Λίγα λόγια για τον γλύπτη

Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε το 1942 στο χωριό Ελληνικό Ιωαννίνων. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών µε υποτροφία και δάσκαλο τον Γιάννη Παππά. Εκτός του καλλιτεχνικού διπλώματος πήρε και θεωρητικό, καθώς και δίπλωμα των εργαστηρίων εφαρµοσµένων τεχνών της ίδιας σχολής στη χαλκογλυπτική και γυψοτεχνική µε δάσκαλο τον Νίκο Κερλή.

Διευθυντής του Ά Εργαστηρίου Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, ο Θεόδωρος Παπαγιάννης έχει πρωταγωνιστήσει στη διοργάνωση Συμποσίων Γλυπτικής σε πολλές πόλεις της Ελλάδος και της Κύπρου δημιουργώντας μεγάλα γλυπτά στον δημόσιο χώρο. Επίσης στα πλαίσια των ανταλλαγών προγραμμάτων Erasmus συνεργάστηκε με πολλές Σχολές Καλών Τεχνών της Ευρώπης, και ειδικά τη Σχολή του Βερολίνου και της Brera, με τους καθηγητές David Evison και Paolo Galerani, δημιουργωντας workshops σε ομάδες σπουδαστών.

Γλυπτά του κοσμούν πολλούς δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης περιλαμβάνονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές μουσείων και πινακοθηκών, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Βορρέ, η Πινακοθήκη Πιερίδη, το Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Πινακοθήκη Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας, η Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, η Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας, η Πινακοθήκη Φλώρινας, η Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο, η Πινακοθήκη Κουβουτσάκη στην Κηφισιά, η Εθνική Γλυπτοθήκη, το Προεδρικό Μέγαρο.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης” βρίσκεται στο Ελληνικό Ιωαννίνων του Δήμου Κατσανοχωρίων. Φιλοξενείται σ’ ένα ωραίο Σχολείο, εκεί που ο γλύπτης έμαθε τα πρώτα του γράμματα, το οποίο κτίστηκε από σπουδαίους Ηπειρώτες μαστόρους με χρήματα του ευεργέτη Νικολάου Μαντελόπουλου, συγχωριανού του. Εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2009. Η μοναδικότητά του έγκειται στο ότι περιλαμβάνει έργα που μιλούν για την Ήπειρο και την ιστορία της. Για ό,τι τη δόξασε και την έκανε σεβαστή στον κάθε Έλληνα που ακούει το όνομά της. Είναι μοναδικό, γιατί μιλάει για το ψωμί, για τον ευεργέτη, τον ξενιτεμένο, τον πνευματικό άνθρωπο, τον Ηπειρώτη μάστορα, το βοσκό, το γεωργό, την πολύπαθη Ηπειρώτισσα μάνα και τέλος για τη μάθηση.

Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης έχει τιμηθεί µε πολλά βραβεία και διακρίσεις, ανάμεσα στα οποία είναι το Α’ Βραβείο στο διαγωνισμό για το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, Βόλος (1985), το Α’ Βραβείο στο διαγωνισμό για το Μνημείο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, Γιάννενα (1985) και το Α’ Βραβείο στο διαγωνισμό για το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, στη Μεταμόρφωση Αττικής (1992). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ειδική τελετή που έγινε στην αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου την 16η Ιανουαρίου 2015, του απένειμε τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στον Θεόδωρο Παπαγιάννη. (Αναλυτικές πληροφορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τη ζωή και το έργο του Θ. Παπαγιάννη, καθώς και για το μουσείο, μπορεί κανείς να βρει στη διαδικτυακή σελίδα: http://theodoros-papagiannis.gr/el)

Περιοχή συνημμένων