(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Σε τι καλύτερο μπορεί να ελπίζει το Καρναβάλι; Από το Σύλλογο Καταστηματαρχών Εστίασης

Σε τι καλύτερο μπορεί να ελπίζει το καρναβάλι της Πάτρας; Η ερώτηση δεν πήρε πολλές απαντήσεις στην ημερίδα που διοργάνωσε χθες στο Επιμελητήριο Αχαΐας ο Σύλλογος Καταστηματαρχών της Εστίασης.
Η ημερίδα δεν πλημμύρισε από ιδέες- ίσως επειδή το λεγόμενο καρναβαλικό κείμενο έχει κουραστεί να προσέρχεται σε συναντήσεις αναλωνώμενο σε εμπνεύσεις, ρεαλιστικές ή και υψιπετείς, από τις οποίες να μην υιοθετούνται παρά ελάχιστες.
Απουσίασε επίσης και το πάθος: Αυτή τη φορά δεν είχαμε κάλπες στα «προσεχώς» ώστε να υπάρξει συναγωνισμός υποψηφίων δημάρχων.
Καταγράφηκαν πάντως τρεις παράμετροι:
>Η έντονη διάθεση των επαγγελματιών της εστίασης να «σπρώξουν» τις πολιτικές και διοικητικές αρχές σε μια καλύτερη, ευφάνταστη και αρτιότερες οργάνωση και υποστήριξη του καρναβαλιού. Είναι άλλωστε η δεύτερη ημερίδα που κάνουν γι’ αυτό το θέμα. Πέραν του χαιρετισμού από τον πρόεδρο Σπύρο Στεργίου, ο κλάδος εκφράστηκε από εισήγηση του Τάσου Γιατρά, που μίλησε για την ανάγκη να ελεγχθούν οι παραοικονομικές συμπεριφορές και να εκμεταλλευθεί η πόλη καλύτερα το έθιμο, μέσα από πεζοδρομήσεις, διάθεση εμπορικών προϊόντων κλπ.
>Η θετική προοπτική που διανοίγει για το καρναβάλι και την πόλη η σύσταση του «καρναβαλικού πάρκου», μια σύμπραξη Δήμου, Περιφέρειας και Επιμελητηρίου Αχαΐας στα Παλαιά Σφαγεία. Η ημερίδα έδωσε την ευκαιρία να ενημερωθούν καλύτερα για τη δράση οι καρναβαλικές δυνάμεις, από το στέλεχος του δήμου Β. Παπαϊωάννου.
>Η ανικανοποίητη πίεση των πυρήνων του καρναβαλιού για προετοιμασία μακράς διαρκείας σε κάθε διοργάνωση.
Υπήρξε και μια τέταρτη παράμετρος: Η καταφανής ένδεια σκέψεων για το καρναβάλι στους πολιτικούς εταίρους της πόλης. Αλλά αυτή είναι μια γνωστή πραγματικότητα.
Η δημοτική αρχή ήταν παρούσα, όχι πλέον με τον δήμαρχο όπως πέρυσι, αλλά με τη νέα πρόεδρο του οργανισμού «Πατρινό Καρναβάλι» Ηρα Κουρή, η οποία έκανε συγκρίσεις του καρναβαλιού με άλλα ομόλογα, για να υπογραμμίσει ότι η Πάτρα υπερτερεί από πλευράς μοναδικότητας. Επανέλαβε κάτι που επί μια πενταετία ακούγεται από τη δημοτική αρχή, ότι δηλαδή παρέλαβαν μια υπερχρεωμένη κατάσταση που τρόμαξαν για να τη συνεφέρουν. Υπεραμύνθηκε της αντίληψης της δημοτικής αρχής για την πολιτική διάσταση του καρναβαλιού, αλλά δήλωσε ανοιχτή σε συνεργασία με τις τοπικές δυνάμεις.
Εκ μέρους του Επιμελητηρίου χαιρέτησε ο πρόεδρος Πλάτων Μαρλαφέκας. Μίλησε επίσης ο Θανάσης Κούστας, ως επιμελητηριακό στέλεχος. Η Περιφέρεια εκπροσωπώθηκε από τους Α. Φίλια και Αργ. Αγγελόπουλο, εκ μέρους των Ν. Φαρμάκη και Χ. Μπονάνου.
Εκ μέρους του Καρναβαλικού Κομιτάτου, ο Λυκούργος Σταυρουλόπουλος κατέθεσε μια πρόταση, σύμφωνα με την οποία, ο προγραμματισμός του Πατρινού Καρναβαλιού, θα πρέπει να ξεκινήσει να γίνεται, με μια πιο τεχνοκρατική αντίληψη, στην οποία βαρόμετρο θα είναι ο Καρναβαλικός Οργανισμός.
Αλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνιέται το γεγονός ότι ο Καρναβαλικός Οργανισμός συστάθηκε έπειτα από επίμονο αίτημα, στο οποίο πρωτοστάτησε το Κομιτάτο, για δύο λόγους. Την ουσιαστική εκπροσώπηση των δυνάμεων της πόλης σε οργανωτικό φορέα και την διασφάλιση της 12μηνης προετοιμασίας. Ωστόσο, στην πορεία εκφυλίστηκε η εξυπηρέτηση και των δύο παραμέτρων.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει επανεκκίνηση που θα ικανοποιεί τη συστατική επιδίωξη και οι καρναβαλικοί πυρήνες να παρακολουθούν την προετοιμασία.
Η προετοιμασία να διεξάγεται από την επομένη της λήξης κάθε καρναβαλιού, με όρους σύγχρονου διοικητικού μάνατζμεντ, με απολογισμό, δημόσια συζήτηση, μελέτη ερευνών αγοράς (απόψεις επισκεπτών και πολιτών- επαγγελματιών της πόλης), σύνθεση οργανωτικής φόρμας για κάθε αντικείμενο, συγκρότηση τράπεζας ιδεών, κ.ά.
Το Κομιτάτο προτείνει ακόμα, συνεργασία με τηλεοπτικό σταθμό ο οποίος θα μπορεί επί 40 ημέρες να προβάλλει το «Πεντάλεπτο του Πατρινού Καρναβαλιού», διεκδίκηση της Ευρωπαϊκής Καρναβαλικής Συνόδου, και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ή και από χορηγούς.
Η Βικτωρία Αγγελοπούλου, σε παρέμβασή της, ως απλή καρναβαλίστρια και και όχι ως εκπρόσωπος της παράταξης «Ωρα Πατρών», πρότεινε να συσταθεί επιτροπή που θα αποτελείται από εκπροσώπους όλων των φορέων της πόλης που εμπλέκονται στο θεσμό, Καρναβαλικούς Συλλόγους αλλά κυρίως από δεδηλωμένους Καρναβαλιστές, με ένα και μοναδικό σκοπό: Τη σύνταξη μνημονίου που θα καθορίζει το πλαίσιο, τις βασικές αρχές διοργάνωσης και τους στόχους του Καρναβαλιού, που θα κληθεί να ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο, ώστε εις το εξής, καμία δημοτική σρχή να μην μπορεί να το αγνοήσει και να χειριστεί το Καρναβάλι κατά το δοκούν, σε βάρος του ίδιου του θεσμού.

advertisement