(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Ο Χάρης Βελαώρας σε 6 έργα που σε κάνουν να ταξιδέψεις – Μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου

Μπορεί μια φωτογραφία να σε κάνει να ταξιδέψεις πίσω στον χρόνο και να φέρει την ατμόσφαιρα του τότε στο σήμερα;
Μία ασπρόμαυρη φωτογραφία από την ημέρα της ορκωμοσίας του, στάθηκε η αφορμή για τον Χάρη Βελαώρα να δημιουργήσει μία σειρά έξι έργων, τα οποία από το βράδυ της Τετάρτης παρουσιάζονται στο Πολύεδρο, μαζί με παλαιότερα έργα του.
«Υπήρχε αυτή η φωτογραφία, η οποία μου δόθηκε πέρυσι τυχαία» λέει ο ίδιος μιλώντας στην «Π» και συνεχίζει: «Μου την έδωσε ένας από τους εικονιζόμενους. Και είναι η ημέρα της ορκωμοσίας μας, στη Νομική Αθηνών. Ηταν Ιούλιος του 1973, στο Πολυτεχνείο, λίγους μήνες πριν τα γεγονότα».
Και κάπως έτσι άρχισαν όλα. «Εγώ δεν είχα τη συγκεκριμένη φωτογραφία και μου δόθηκε 45 χρόνια μετά. Ε, με έπιασε το καλλιτεχνικό μου και αποφάσισα να φτιάξω κάτι. Ξεκίνησα από τη δική μου βερσιόν και συνέχισα με μία σειρά αυτόνομων έργων» τονίζει χαρακτηριστικά ο Χάρης Βελαώρας.
Στα έργα αυτά, παραλλαγές του ίδιου θέματος, ο Χάρης Βελαώρας χρησιμοποιεί μικτή τεχνική και επικεντρώνεται σε διαφορετικό πρόσωπο κάθε φορά, προκαλώντας μας να τα αναγνωρίσουμε, αναπολώντας εκείνη την εποχή.
«Δεν με ενδιέφερε η ομοιότητα με το σήμερα, αλλά η ομοιότητα με τη φωτογραφία και με το πνεύμα της φωτογραφίας» μας λέει και συνεχίζει κοιτώντας την αυθεντική φωτογραφία, η οποία έχει τον δικό της χώρο σε έναν από τους τοίχους του Πολύεδρου: «Κοιτώντας τη σήμερα σκεφτόμαστε ότι οι κύριοι που βλέπουμε στη φωτογραφία να κάθονται μπροστά και είναι λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, ίσως και να ήταν χαφιέδες αλλά ίσως να ήταν και γονείς κάποιων φοιτητών. Δεν ξέρουμε τι και ποιοι ήταν αλλά σίγουρα φοιτητές δεν ήταν!».
Οι έξι πατρινοί δικηγόροι που απαθανατίστηκαν κατά την ημέρα της αποφοίτησής τους είναι οι Θανάσης Αμπατζής, Νίκος Ραβαζούλας, Γιάννης Μαράτος, Φώτης Καλουδάτος, Ανδρέας Κοκκίνης και φυσικά ο Χάρης Βελαώρας, ο οποίος είναι και ο «υπεύθυνος» για τη δημιουργία των έργων.
Το βράδυ των εγκαινίων, εκτός από τον Χάρη Βελαώρα, παρόντες ήταν οι Γιάννης Μαράτος, Θανάσης Αμπατζής και Νίκος Ραβαζούλας, ενώ έλειπαν ο Φώτης Κλαουδάτος, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Πάτρα και ο Ανδρέας Κοκκίνης.
Οι περισσότεροι βρίσκονται μεταξύ τους συνέχεια, καθώς εκτός από συμφοιτητές είναι πάνω απ’ όλα φίλοι, υπήρξαν συμμαθητές στο 3ο Γυμνάσιο και αργότερα στην Αθήνα συγκάτοικοι. Και το παρών το βράδυ της Τετάρτης έδωσαν αρκετοί συμμαθητές του Χάρη Βελαώρα από το Γυμνάσιο. Σημειώνεται πως η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Δεκεμβρίου.