(ΦΩΤΟ)-ΑΧΑΪΑ: Διάκριση της Αναστασίας Ευσταθίου για το «Παραμύθι του Οδοντωτού»

Το Β΄ Βραβείο στον 8ο Διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος απέσπασε «Το Παραμύθι του Οδοντωτού» της Ακρατινής συγγραφέα Αναστασίας Ευσταθίου. Στον διαγωνισμό συμμετείχε με το ψευδώνυμο Νηρηίδα.

«Μια φορά κι έναν καιρό στα χρόνια τα παλιά… Ο Νηρέας με τις κόρες του τις Νηρηίδες ζούσε στον Κορινθιακό. Κι από τα χρόνια τα παλιά στα χρόνια τα σημερινά… Με άσπρα πια μαλλιά και γένια, καμαρώνει το ανέβασμα και το κατέβασμα του τρένου στο φαράγγι του Βουραϊκού. Πέρασαν κιόλας 123 χρόνια από το πρώτο του τσαφ τσουφ, μονολόγησε έκπληκτος ο γέροντας κοιτάζοντας τη χρονολογία 2019 στο ημερολόγιό του. Αυτό ήταν το παραμύθι του Αχαιού Οδοντωτού. Ένα τρενάκι που ένωσε θάλασσα και βουνό, τον τόπο και τον χρόνο».

Όπως η ίδια η συγγραφέας αναφέρει, ΄΄πρόκειται για ένα παραμύθι 2500 λέξεων που αγάπησα και έγραψα με το μελάνι της καρδιάς για τα παιδιά. Αυτή τη φορά δημιουργώ με φόντο την Αιγιάλεια. Στόχος της πένας μου ο Οδοντωτός Καλαβρύτων. Μια ιστορία καμωμένη για το ιστορικό τρενάκι. Πρωταγωνιστές ο Νηρέας, ο Χελμός, τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, το γραφικό Διακοφτό, τα προϊόντα της Αιγιάλειας γης, τα πρόσωπα και ο ευλογημένος μας τόπος. Την ιστορία είχα τη χαρά να τη μοιραστώ στις εκδηλώσεις “Εν Συρμώ” με δεκάδες παιδιά στο Διακοπτό το 2017΄΄.

Περιγράφοντας τα συναισθήματά της, αναφέρει: ΄΄Μεγάλη χαρά και συγκίνηση στην τελετή βράβευσης την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 στο αμφιθέατρο του NEW YORK COLLEGE Καλλιθέας. Μιας εκδήλωσης επιμελημένης και αντάξιας των τεχνών που υπηρετεί το σωματείο.

Συγχαίρω την πρόεδρο Ν. Διακοβασίλη για τον εμπεριστατωμένο λόγο της αναφορικά με τον πολιτισμό και το μέλλον του σε αυτή τη χώρα μέσα από τα έργα των δημιουργών. Ευχαριστώ την κριτική επιτροπή που κατέταξε το έργο μου στη 2η θέση στην κατηγορία Παιδικό Παραμύθι και μου έδωσε τη δυνατότητα να κοινωνήσω την ιστορία του Οδοντωτού και του γενέθλιου τόπου μου στο ευρύ αναγνωστικό κοινό.

Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι αυτός ο Νοέμβρης του 2019 ήταν για μένα η επιβράβευση του δημιουργικού μου μόχθου, μετά τη διάκριση του διηγήματός μου με τίτλο “Ονομάζομαι Βασιλική Σολιώτη” και ένταξή του στη συλλογή διηγημάτων με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση της Ιστορικής -Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος. Ευελπιστώ στην έκδοση του παραμυθιού σύντομα και σας καλώ να γίνετε συνεπιβάτες στο όνειρο΄΄.