ΑΧΑΪΑ: Βιώσιμη αξιοποίηση της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς – Από το Επιμελητήριο στην Ιταλία

Στην αποστολή του Επιμελητηρίου Αχαΐας στην Ιταλία, στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής του Project SPARC, συμμετείχε ο επικεφαλής της Π.Α.Ε.Κ., α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης. Μαζί του ήταν ο επιμελητηριακός σύμβουλος Σαάντ Καραμπέτ και το στέλεχος της Αναπτυξιακής του Επιμελητήριου Αχαΐας Δανάη Κατσάντα.
Ακόμη, παρόντες ήταν και συνεργάτες και ενδιαφερόμενα μέλη της δημιουργικής πολιτιστικής βιομηχανίας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής του Project SPARC μέσω του Επιμελητηρίου Αχαΐας το οποίο είναι εταίρος του προγράμματος.

Το Ευρωπαϊκό Έργο SPARC με τίτλο «Δημιουργικά Κέντρα για βιώσιμη ανάπτυξη μέσω αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της πολιτιστικής κληρονομιάς» χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας [Interreg V-A Greece-Italy] 2014-2020. Το έργο εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 2 του προγράμματος Interreg Greece – Italy 2014 – 2020 Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση/ Integrated Environmental Management. Οι εταίροι χρηματοδοτούνται κατά 85% του προϋπολογισμού τους από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg Greece – Italy και κατά 15% από εθνικούς πόρους.

Το έργο SPARC χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας InterregV/A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020, άπτεται του Άξονα Προτεραιότητας 2: Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση και πιο συγκεκριμένα του Ειδικού Στόχου 2.1 Αξιοποίηση πολιτιστικής κληρονομιάς & φυσικών πόρων ως εδαφικού πλεονεκτήματος της περιοχής του προγράμματος. Στοχεύει στη βιώσιμη αξιοποίηση της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς των περιφερειών της Δυτικής Ελλάδας και της Απουλίας. Το SPARC συμβάλλει ώστε οι περιοχές του προγράμματος να γίνουν ελκυστικότερες, μέσα από τη συνεργασία του τομέα του τουρισμού, των πολιτιστικών και δημιουργικών επιχειρήσεων, των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) & της διαχείρισης των πολιτιστικών και φυσικών πόρων.

Αντιμετωπίζει κοινά προβλήματα των περιοχών, όπως: ο εποχιακός τουρισμός, η απουσία αποτελεσματικού συντονισμού για καλύτερα αποτελέσματα της τουριστικής εκμετάλλευσης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς & η ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής δημιουργίας και οικονομικής ανάπτυξης μέσω ανταλλαγών πρακτικών και ορθών πολιτικών.
Η στρατηγική προσέγγιση του SPARC στοχεύει σε δύο κομβικά σημεία παρέμβασης: να ενισχύσει το μέγεθος, την επιρροή και τη σημασία της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας & να συνδέσει τα πολιτιστικά αγαθά και τη δημιουργία με άλλους τομείς όπως, αγροτικά, διατροφικά, τουριστικά προϊόντα, καθώς και πολιτιστικά, αθλητικά, εκπαιδευτικά αγαθά ή και εμπειρίες κ.λπ.), προκειμένου να αναπτυχθούν νέα προϊόντα και υπηρεσίες βιώσιμου τουρισμού στις εμπλεκόμενες περιφέρειες.