ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιγμα στην Κεντροαριστερά με γκρίνια, μπηχτές και 694 άτομα στην επιτροπή ανασυγκρότησης!

Το κείμενο διακήρυξης εγκρίθηκε δια βοής και ομοφώνως, όμως το διήμερο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε αφήνοντας μια σειρά από εκκρεμότητες.

Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά θα προχωρήσει, παρά τις ενστάσεις που διατυπώνουν τόσο η ομάδα των «53», όσο και η Νεολαία του κόμματος. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που έγινε το σαββατοκύριακο, με τη συμμετοχή εκατοντάδων στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και είτε έχουν εδώ και καιρό συνταχθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, είτε το έπραξαν το τελευταίο διάστημα.

Ο πρόεδρος του κόμματος δεν άφησε καμία αμφιβολία και ουσιαστικά επιβεβαίωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η διαδικασία του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε μία παράταξη, που θα εκφράζει τον προοδευτικό χώρο, στη θέση του παλαιού κραταιού ΠΑΣΟΚ θα υλοποιηθεί, όσες φωνές κι ακούγονται από την Κουμουνδούρου για το αντίθετο.

Ο κ. Τσίπρας έτσι κι αλλιώς κυριαρχεί στο κόμμα του και ουδείς μπορεί να θέσει θέμα αμφισβήτησης των σχεδιασμών του, τουλάχιστον όχι τόσο όσο αυτοί να ανατραπούν στο παραμικρό. Γι’ αυτό άλλωστε η εισήγησή του εγκρίθηκε τελικώς ομόφωνα με την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης. Η ανακοίνωση μάλιστα την περασμένη Πέμπτη της Επιτροπής Ανασυγκρότησης των 694 μελών, δεν άφησε κανένα περιθώριο για τις προθέσεις του. Η συμμετοχή μάλιστα πολλών πρώην υπουργών και βουλευτών, που δεν ήταν μέχρι τώρα γνωστό ότι συμμετέχουν ενεργά στο νέο εγχείρημα αποτέλεσαν και μία επίδειξη δύναμης του κ. Τσίπρα απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής και στη Φώφη Γεννηματά, που ακόμη στροβιλίζονται από τις αναταράξεις του «περίπου συνεδρίου» που έκανε το ΠΑΣΟΚ πριν μία εβδομάδα.

Το μόνο πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι πώς θα διαχειριστεί τώρα την εσωτερική κατάσταση, καθώς οι διάφορες ομάδες επιδίδονται σε έναν αγώνα ελέγχου των συσχετισμών, ενόψει του συνεδρίου, όποτε κι αν γίνει αυτό – πιθανότατα την άνοιξη.

Οι ενστάσεις και οι κριτικές φωνές προέρχονται κυρίως από την ομάδα των «53», που με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο εμφανίζεται ως θεματοφύλακας της αριστερής φυσιογνωμίας και του ριζοσπαστικού χαρακτήρα του κόμματος, ενώ και η Νεολαία εξαπολύει βέλη κατά πάντων.

Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε να απαντήσει ο ίδιος στις πιο βασικές επισημάνσεις, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ θα κινδυνεύσει να χάσει την ψυχή του μόνο εφόσον δεν αντιστοιχηθεί με την κοινωνία και δεν επιτύχει τη διαδικασία διεύρυνσής του». Ο μετασχηματισμός, διαμήνυσε, αποτελεί μονόδρομο.

«Δεν υπάρχει κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιθυμεί να ανοίξει το κόμμα» σημείωσε.