ΠΑΤΡΑ: Το Ανω Καστρίτσι «καίγεται» από ανασφάλεια – Οι κάτοικοι ζητούν δρόμος διαφυγής σε πυρκαγιά

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αντιπυρική περίοδος στο Άνω Καστρίτσι. Για τον πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λάμπη Χρυσικόπουλο ήταν από τις πιο δύσκολες λόγω των καιρικών συνθηκών και της πυκνής βλάστησης.
«Η περιοχή του Ανω Καστριτσίου θεωρείται ωρολογιακή βόμβα και ειδικά φέτος έχρηζε ιδιαίτερης περιφρούρησης, δεδομένου ότι το καλοκαίρι ο δείκτης επικινδυνότητας για πυρκαγιά άγγιξε το 5 (πολύ υψηλός)» δήλωσε ο πρόεδρος. Και πρόσθεσε: «Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η άψογη συνεργασία που είχαμε με τους φορείς της περιοχής, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Δασαρχείο και την Πολιτική Προστασία του Δήμου Πατρέων και της Περιφέρειας. Εκ μέρους της Τοπικής Κοινότητας θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στους εθελοντές Δασοπυροσβέστες, στην Λέσχη 4×4 και στους εργαζόμενους του Δήμου. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε να αποδώσουμε στην εθελοντική ομάδα πυρασφάλειας, η οποία έχει καταρτιστεί από την Τοπική Κοινότητα. Τα μέλη αυτής παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό της Πάτρας, αλλά στην τοπική κοινωνία μας είναι γνωστά και αξίζουν εύσημα για την ανιδιοτελή προσφορά τους.
Με την ευκαιρία ο Λ. Χρυσικόπουλος υπενθύμισε στις υπηρεσίες να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες όπως είναι ο καθαρισμός του Καρκαλού, καθώς θα ανασάνει το δάσος και θα παραχθεί ξυλεία για προσωπική χρήση των κατοίκων του χωριού. «Έχουμε προτείνει στο Δασαρχείο αυτή η δράση να γίνει με εθελοντική εργασία. Ακόμη έχουμε ζητήσει να καθαριστεί η παλιά ζώνη στο Κουμουτσάκι, η οποία έχει κλείσει στον Καρκαλό, και να γίνουν δύο ζώνες στο ανατολικό μέρος του χωριού, η πρώτη από τα Τσουρούλια μέχρι την Νερομάνα και η δεύτερη στην Πουρνάρα» ανέφερε ο πρόεδρος και υπενθύμισε ότι σε πρόσφατη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπο Μπονάνο τέθηκε ως αίτημα η βελτίωση του δρόμου από Άγιο Ιωάννη έως Αργυρά, καθώς και η δημιουργία γέφυρας στην Ξυλοκέρα. «Τονίσαμε πως είναι έργο ζωτικής σημασίας, αφού θα ενώσει τα δυο χωριά, αλλά κυρίως θα αποτελέσει δρόμο διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς…».
Με απόφαση του τοπικού συμβουλίου για το 2020 το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στην ασφάλεια του χωριού και των κατοίκων του. Με χρήματα προερχόμενα από τις ΑΠΕ θα κατασκευαστεί ο δρόμος από το Προσκυνητάρι έως την πλατεία στον Σέλεμνο, ενώ προγραμματίζεται για την ερχόμενη Άνοιξη να γίνει άσκηση ετοιμότητας όμοια με αυτήν του 2018.