Δάρδανος: Το όνομα μυθικού ήρωα στο σχέδιο για τις πλημμύρες της Π.Π.

Γιός του Δία και της Ηλέκτρας, θυγατέρας του Άτλαντος, ο Δάρδανος, που το όνομά του χρησιμοποιεί η Πολιτική Προστασία για την πρόληψη, αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών μια πλημμύρας, υπήρξε μυθολογικός ήρωας που ίδρυσε στο Όρος Ίδα της Τρωάδος την ομώνυμη πόλη.

Σύμφωνα με τον Διονύσιο Αλικαρνασσέα, πατρίδα του Δαρδάνου ήταν η Αρκαδία στην οποία κυβέρνησε μαζί με τον αδερφό του Ιασό. Παντρεύτηκε τη Χρυσή, θυγατέρα του Πάλλαντα, από την οποία απέκτησε δύο γιους: τον Ιδαίο και το Δείμα.

Το όνομα του Δάρδανου συνδέθηκε με τις πλημμύρες, αφού, στην περίοδο της διακυβέρνησή του έγινε μια μεγάλη πλημμύρα, τα βουνά είχαν μετατραπεί σ ε νησιά και οι επιζώντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη παρέμεινε με το Δείμα βασιλιά, ενώ η άλλη έφυγε μακρυά, καταλήγοντας τελικά στο νησί Σαμοθράκη. Εκεί ο Ιασός κεραυνοβολήθηκε από τον Δία, όταν ερωτεύθηκε την θεά Δήμητρα στην προσπάθειά του να συνευρεθεί μαζί της. Ο Δάρδανος και ο λαός του βρήκαν τη γη φτωχή και οι περισσότεροι από αυτούς εγκαταστάθηκαν στην Ασία.

Άλλες καταγραφές συνδέουν πάλι τον Δάρδανο με τις πλημμύρες όταν μιλούν για τον απόπλου του από τη Σαμοθράκη στην Τρωάδα. Εκεί παντρεύτηκε τη Βατέα, κόρη του Τεύκτρου, από την οποία και απέκτησε δυo γιους τον Ίλον, (κατ΄ άλλο μύθο τον Τρώα), και τον Εριχθόνιο. Ο Δάρδανος μετά τον θάνατο του πεθερού του, ονόμασε τη χώρα Δαρδανία κτίζοντας και νέα ομώνυμη πόλη, ενώ θεωρείται ο εισηγητής στη χώρα του της λατρείας της θεάς Αθηνάς, της οποίας και κατασκεύασε δύο αγάλματα εκ των οποίων το ένα ήταν το Παλλάδιο, καθώς επίσης, και υπό του ανεψιού του Κορύβα, που τον είχε ακολουθήσει από την Σαμοθράκη, τα μυστήρια των Καβείρων. Κατά τον Διονύσιο τον Αλικαρνασσέα, ο Δάρδανος επίσης είχε ένα γιο που λεγόταν Ζάκυνθος και αυτός απετέλεσε τον πρώτο οικιστή του νησιού, που αργότερα ονομάστηκε Ζάκυνθος.

thetoc.gr