Ο Πομέλο από τις ΗΠΑ που ήρθε για να γίνει φύλακας-άγγελος 35χρονης με κώφωση

Ένα τετράποδο μόλις ενός έτους, ο Πόμελο, αποτελεί την ελπίδα για μία καλύτερη καθημερινότητα, για την 35χρονη Ευδοξία από την Θεσσαλονίκη, που αντιμετωπίζει προβλήματα κώφωσης, ενώ ταυτόχρονα παλεύει με τον καρκίνο.

Πρόκειται για τον πρώτο σκύλο, που θα εκπαιδευτεί ως σκύλος βοηθός ατόμου με κώφωση και σκύλος στήριξης ατόμου με καρκίνο από το Ελληνικό επιστημονικό πιστοποιημένο, Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαίδευσης Σκύλων Βοηθών “Nina Service Dogs” (Νίνα-Σκύλοι Βοηθοί). Ο Πόμελο, ένα παπιγιόν, προέρχεται από το Ειδικό Εκτροφικό πρόγραμμα Σκύλων Βοηθών του μεγαλύτερου παγκοσμίως οργανισμού εκπαίδευσης σκύλων βοηθών “4 Paws For Ability”, που έχει έδρα το Οχάιο των ΗΠΑ και πρόκειται να μετατραπεί στον τετράποδο φύλακα-άγγελο της 35χρονης Ευδοξίας (Βιβής).

Η καθημερινότητά της είναι γεμάτη από δυσκολίες λόγω των προβλημάτων κώφωσης που αντιμετωπίζει και η αποστολή του μικρού Πόμελο είναι να την κάνει καλύτερη. Έτσι, θα την ειδοποιεί όταν κάποιος απευθύνεται σε εκείνη, λέγοντας το όνομά της, θα την ενημερώνει όταν χτυπά το τηλέφωνο ή το κουδούνι της πόρτας ή ακόμα θα γίνεται ο “διασώστης” της, σε περίπτωση φωτιάς ή άλλου κινδύνου που η Βιβή δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί.

Επιθυμία της Βιβής είναι να γίνει και ο συνοδός της στα ταξίδια, να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στο δρόμο, χωρίς να φοβάται αν κάποιο όχημα την παρασύρει και να την προστατεύει από οποιοδήποτε άλλο κίνδυνο αντιληφθεί, σε μια ξένη πόλη, σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Από την πλευρά της και η Βιβή θα κληθεί να τον προστατεύσει από τυχόν αδέσποτα που ενδεχομένως να θελήσουν να επιτεθούν στον φύλακα-άγγελό της. Η εκπαίδευσή τους που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο είναι κοινή. Θα είναι πλέον ομάδα.

“Ήδη λάτρεψα τον Πόμελο και περιμένω να γίνουμε ομάδα! Θα μου δώσει πολύ ανεξαρτησία και αγάπη! Επίσης λατρεύω το γεγονός πως και οι αγαπημένοι μου άνθρωποι τον αγαπάνε από μακριά επειδή θα με βοηθήσει τόσο!“, δηλώνει η 35χρονη, γεμάτη συγκίνηση στην HellasJournal.

Ο Πόμελο δεν είναι ο μοναδικός σκύλος βοηθός που βελτιώνει την καθημερινότητα ανθρώπων με ορατές ή μη ορατές αναπηρίες (κινητικά προβλήματα, επιληψία, κώφωση, σύνδρομα κλπ). Συνολικά, πέντε σκύλοι έχουν εκπαιδευτεί και παραδοθεί είτε σε παιδιά, είτε σε ενήλικες, ενώ ταυτόχρονα σκύλοι συνεδριών-θεραπείας επισκέπτονται και βελτιώνουν την καθημερινότητα και άλλων ατόμων σε μορφή συνεδρίας. “Έμμεσα έχουν ωφεληθεί περισσότερα από 700 άτομα“, λέει στην Hellas Journal, η ιδρύτρια του “Nina Service Dogs” και εξειδικευμένη εκπαιδεύτρια σκύλων-βοηθών, Έλενα Παλάγκα, διευκρινίζοντας πως τα οφέλη των σκύλων-βοηθών, δεν τα απολαμβάνουν μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι, αλλά και τα άτομα του κοντινού τους περιβάλλοντος.

“Οι οικογένειες“, προσθέτει, “πρέπει να είναι ώριμες στην ιδέα ενός σκύλου-βοηθού. Ακολουθείται πρωτόκολλο κατά το οποίο δεν εκπαιδεύονται μόνο οι σκύλοι, αλλά και τα μέλη των οικογενειών των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η οικογένεια θα πρέπει σαφώς να αντιληφθεί πως ο σκύλος-βοηθός, δεν είναι κατοικίδιο ή παιχνίδι“.

Παρόμοιοι σκύλοι είναι μεταξύ άλλων ο Γουόλι, η Νταζλ, ο Μάικ. Η ομάδα αποτελείται από συνολικά οχτώ σκύλους βοηθούς, δύο πιστοποιημένους σκύλους βοηθούς, τρεις πιστοποιημένους σκύλους βοηθούς συνεδριών/θεραπείας και τρεις εκπαιδευόμενους σκύλους βοηθούς. Εκτός από τον ερχομό του Πόμελο στην Ελλάδα, ένας σκύλος βοηθός του “Nina Service Dogs”, η Αθηνά, ένα Labrador Retriever, ευγενική χορηγία του εκτροφείου Palmhill Celebrity, εντάχθηκε στον Αμερικανικό οργανισμό “4 Paws For Ability” και προσφέρει πλέον τις πολύτιμες υπηρεσίες του στις ΗΠΑ, ως σκύλος στήριξης, στον μικρό Νόα και την οικογένεια του. H Αθηνά, ένα Labrador Retriever, εντάχθηκε στον Αμερικανικό οργανισμό και προσφέρει πλέον τις πολύτιμες υπηρεσίες της εκεί ως σκύλος στήριξης, στον μικρό Νόα και στην οικογένεια του, στις ΗΠΑ.

Η συνεχής στήριξη και η συνεργασία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους δυο οργανισμούς, το “Nina Service Dogs” και το “4 Paws For Ability”, δίνει την δυνατότητα σε περισσότερα άτομα με αναπηρία να βοηθηθούν και να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Κατά τη διάρκεια εξεύρεσης χορηγιών, εκπαίδευσης αλλά και μετακίνησης των σκύλων βοηθών στις δυο ηπείρους υπήρξαν πολλοί υποστηρικτές που προσέφεραν βοήθεια και τις υπηρεσίες τους με διαφόρους τρόπους και στήριξαν αυτό το τόσο σημαντικό έργο. “Η αποστολή μου βασιζόταν πάντα στην πεποίθησή μας ότι όποιος επωφεληθεί από ένα σκυλί υπηρεσίας θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτό”, δηλώνει στην Hellas Journal η πρόεδρος του Αμερικανικού Οργανισμού Κάρεν Σίρκ, που στηρίζει το “Nina Service Dogs” από το ξεκίνημα του. “Το όνειρό μου είναι μεγάλο, δεν είναι μικρό: Να δούμε τέσσερις αποστολές Paws! Είναι μέσω παρόμοιων ονείρων που εκπαιδευτές, όπως η Έλενα και η εταιρεία Nina Service Dogs, το κάνουν πραγματικότητα. Η συνεργασία μας είναι εκπληκτική. Η χρονιά ορόσημο ήταν όταν 4 Paws Dazzle τοποθετήθηκαν μέσω αυτής της εταιρείας (Nina Service Dogs)”, σημειώνει. Και προσθέτει: “Όπως και οι ΗΠΑ μετά τον νόμο «Αμερικανοί με Αναπηρίες», απαιτείται εκπαίδευση όλων των επιχειρήσεων, ώστε όλοι να γνωρίζουν το νόμο. Αυτό που παρατήρησα ήταν ότι πολλές επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν τους νόμους που προστατεύουν τα ειδικά αυτά σκυλιά ή μπερδεύτηκαν με αυτό που υπήρχε στο παρελθόν”.

Πηγή: Hellas Journal