Τέλος στο «έτσι θέλω» των μειοψηφιών στα ΑΕΙ: δια νόμου ηλεκτρονικά οι ψηφοφορίες

Την δια νόμου καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας τόσο στις συνελεύσεις των φοιτητών όσο και στις εκλογές των φοιτητικών οργάνων δρομολογεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η σχετική ρύθμιση αναμένεται να συμπεριληφθεί στο νέο νόμο πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ενώ όπως έκανε γνωστό σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, η ρύθμιση παρουσιάστηκε και στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Καβούρι.

Πεποίθηση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας είναι ότι πρόκειται για  ένα βήμα που έχει ήδη ωριμάσει και ανάμεσα στις τάξεις των φοιτητών, καθώς ανάλογα αιτήματα έχουν τεθεί σε πρόσφατες συνελεύσεις φοιτητών τόσο στη Νομική Σχολή Αθηνών όσο και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Το σύνολο του νομοσχεδίου, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης για την ηλεκτρονική ψηφοφορία,  αναμένεται να παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε ο κ. Διγαλάκης, η πλειονότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι αντίθετη στην καταπίεση της ελεύθερης βούλησης των φοιτητών στις εκλογικές τους διαδικασίες και δεν επιθυμεί οι μεμονωμένες μειοψηφίες να επιβάλλουν την άποψή τους. Ενα μέσο για να σταματήσει η φοβία των φοιτητών έναντι των μειοψηφιών αυτών, τόνισε ο υφυπουργός, είναι η ηλεκτρονική ψηφοφορία. Συμφώνα πάντα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», η καθιέρωση ενός τέτοιου συστήματος θεωρείται ότι θα συμβάλει στην αύξηση της συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες και θα θωρακίσει το αδιάβλητο των διαδικασιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως, έβγαλε διακήρυξη κατά του θεσμού της ηλεκτρονικής ψηφοφρίας κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για διαβλητές και παράνομες διαδικασίες και  για μνημονιακού τύπου τεχνοφασισμό (!), ο οποίος αύριο «μπορεί να επεκταθεί σε κάθε δημοκρατική εκλογή εκπροσώπων για τη διοίκηση της χώρας». Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κίνδυνος συνίσταται στη «συνταγματική εκτροπή που εμπεριέχεται στην προσπάθεια εφαρμογής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τα Συμβούλια Ιδρύματος», στην «κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων», καθώς και στην «ακύρωση της ακαδημαϊκής αυτοτέλειας και οριστική κατάργηση της συμμετοχικής και δημοκρατικής διοίκησης των πανεπιστημίων».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ» -αναφέρεται συγκεκριμένα στη διακήρυξη-  «συμφωνεί και στηρίζει τις συλλογικότητες των πανεπιστημίων που αντιστέκονται στην εφαρμογή αυτού του νόμου και δηλώνει απερίφραστα ότι καμιά νομιμοποίηση στην άσκηση διοίκησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να δοθεί στα Συμβούλια Ιδρύματος που θα προκύψουν από το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια εξέλιξη, γιατί αύριο ο τεχνοφασισμός με τον οποίο πειραματίζονται μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα Πανεπιστήμια-ΤΕΙ σήμερα μπορεί να επεκταθεί σε κάθε δημοκρατική εκλογή εκπροσώπων για τη διοίκηση της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει δεσμευτεί από το εκλογικό του πρόγραμμα ότι μια κυβέρνηση με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς θα καταργήσει όλους τους μνημονιακούς νόμους που αφορούν την παιδεία – όχι μόνο τον ν. 4009 /11 αλλά και το ν. 4076/12 που είναι το εφαρμοστικό πλαίσιο του νόμου Διαμαντοπούλου».\