Νέες απειλές Ερντογάν για την Ελλάδα – Αποχώρηση Οικονόμου μετά από προκλητικές δηλώσεις

Turkish President Tayyip Erdogan addresses lawmakers from his ruling AK Party during a meeting at the parliament in Ankara, Turkey, November 19, 2019. Presidential Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE

Ανυποχώρητος συνεχίζει ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος άφησε αιχμές για την Ελλάδα ότι απειλεί τη Λιβύη μετά τη συμφωνία που συνήψε με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του αγωγού TANAP, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στο θέμα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου κάποιοι αντί για δίκαιο διαμοιρασμό προσπαθούν να υποδαυλίσουν την ένταση, τονίζοντας ότι δε πρόκειται να αποσύρει τα γεωτρύπανά της Τουρκίας.

«Ενώ υπάρχει η δυνατότητα του δίκαιου διαμοιρασμού, χρησιμοποιούν απειλητική γλώσσα και πολιτικούς εκβιασμούς.

»Όμως κανένας και καμιά χώρα δεν είναι υπεράνω νόμου. Πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό ότι με τετελεσμένα δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα. Με τη λογική ‘το έκανα και τελείωσε’ δεν μπορεί κανείς να φτάσει πουθενά. Δείχνοντας τα δόντια, καμιά χώρα δεν μπορεί να κάνει την άλλη να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της.

»Μάλιστα η Τουρκία σε ένα τέτοιο ξεπεσμό δεν θα υποκύψει. Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει την παραβίαση ούτε του δικού της δικαίου, ούτε και των συμφερόντων των Τ/κ», ανέφερε.

Αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά

Αντιδρώντας στις σημερινές προκλητικές δηλώσεις του, η Ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, αποχώρησε από την τελετή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Τώρα που κάναμε συμφωνία απειλούν τη Λιβύη»

«Πιστεύω ότι οι δραστηριότητες των πλοίων μας σύντομα θα καρποφορήσουν», επέμενε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε, εξάλλου, ότι «τώρα κάναμε συμφωνία με τη Λιβύη και άρχισαν να απειλούν τη Λιβύη».

Πρόσθεσε ότι αυτή η συμφωνία έγινε, και θα εφαρμοστούν και τα άλλα της σκέλη. Ανέφερε ακόμη πως όταν περάσει η συμφωνία από την τουρκική εθνοσυνέλευση, θα μπουν σε εφαρμογή και τα άλλα σκέλη της.

«Η συμφωνία που έχουμε κάνει με τη Λιβύη δεν θα φέρει σύγκρουση και αίμα αλλά ειρήνη», ανέφερε.

«Από τις γεωτρήσεις μας θα προκύψει ευημερία και όχι σύγκρουση και αίμα», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι κάνει ειλικρινή έκκληση προς σε όλες τις πλευρές στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ελάτε να μετατρέψουμε την ενέργεια σε επίπεδο συνεργασίας αντί σε μέσο σύγκρουσης. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της διπλωματίας ας μην μπλεχτούμε σε δρόμους που θα οδηγήσουν την περιοχή να πληρώσει νέα τιμήματα», ανέφερε.