(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Η Σώτη Τριανταφύλλου στο «Bibliotheca» – «Η αξία της μόρφωσης έχει καταρρεύσει»

Ο όμορφος χώρος του «Bibliotheca», στον 1ο όροφο του Due Piani αποδείχτηκε ιδανικός για τη φιλοξενία της παρουσίασης του νέου βιβλίου της Σώτης Τριανταφύλλου «Το λούνα παρκ στο ιερό βουνό», που συνδιοργάνωσαν το βράδυ της Τετάρτης οι εκδόσεις Πατάκη και η «Γωνιά του βιβλίου». Ο Αποστόλης Κουτσιούκης, υποψήφιος Δρ. του Πανεπιστημίου Πατρών σύστησε τη συγγραφέα και το έργο της, ενώ συνομιλώντας με την Κρίστυ Κουνινιώτη της «Π», η Σώτη Τριανταφύλλου μίλησε για το βιβλίο της -και όχι μόνο-, με το κοινό, στο τέλος, να συμμετέχει ενεργά. Μεταξύ άλλων είπε:
>Αντί το σχολείο να διαμορφώνει πολίτες, φτιάχνει καταληψίες, βάνδαλους. Η αξία της μόρφωσης έχει καταρρεύσει.
>Το μάθημα της ιστορίας δεν χρειάζεται ένα βιβλίο γραμμένο από έναν ιστορικό Χ. Μπορεί να διδαχθεί μέσα από ταινίες, ντοκιμαντέρ, άρθρα, κ.λπ., κάτι που απαιτεί, βέβαια, δουλειά από τον καθηγητή.
>Η παιδεία έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Πρέπει να σκεφτούμε πώς θέλουν οι γονείς το σχολείο και τα παιδιά τους. Και πώς θέλουν οι ίδιοι οι φοιτητές τα ΑΕΙ. Αν η φιλοδοξία τους είναι να πάρουν ένα ρημαδοπτυχίο και να βρουν μια ρημαδοδουλειά, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα.
>Για να γίνουμε μια κανονική χώρα, πρέπει να συναινέσουμε, ώσπου να αλλάξουν οι νόμοι και να γίνονται αντικείμενο υπακοής.
>Ο φόβος του αυταρχισμού στην Ελλάδα έχει καταντήσει νεύρωση. Είναι σαν να μας έχει πληγώσει ένας μεγάλος έρωτας και σ’ όλη μας τη ζωή να κλαίμε γι’ αυτόν.
> Πολλοί, στην Ελλάδα, επειδή δεν θέλουν να λερώσουν τα χέρια τους γιατί νομίζουν ότι η πολιτική είναι απαραιτήτως κάτι βρόμικο, αναθέτουν σε ανθρώπους που λερώνουν τα χέρια τους επειδή βρομίζουν με τα ίδια τους τα χέρια την πολιτική.