Τι θα κάνει ο Παύλος Γερουλάνος: Θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, θα προσχωρήσει στο «Πράττω» του Κοτζιά ή θα φτιάξει δικό του κόμμα;

Τα φώτα του ΣΕΦ έσβησαν το βράδυ της Κυριακής. Οι σημαίες του ΠΑΣΟΚ μαζεύτηκαν. Το σκηνικό είχε τελειώσει. Οι πρωταγωνιστές αποσύρθηκαν στο βάθος της σκηνής. Η Φώφη Γεννηματά ανανέωσε τη θητεία της ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επέστρεψε στη Χ. Τρικούπη 50. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε το αεροπλάνο για Βρυξέλλες. Ο Παύλος Γερουλάνος επέστρεψε στο γραφείο του, στην οδό Κολοκοτρώνη 3.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Γερουλάνος ζήτησε αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ -Υπόνοια για δημιουργία νέου κόμματος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 24|11|2019 | 14:35

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Η Γεννηματά πρόεδρος ως το 2021, ο Ανδρουλάκης περιμένει, ο Γερουλάνος καραδοκεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 23|11|2019 | 08:21

Ο Γερουλάνος ομιλητής σε εκδήλωση του «Πράττω» -Με αναφορές σε Ανδρέα και Τσίπρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 11|11|2019 | 21:54

Η διήμερη διαδικασία στο ΣΕΦ είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ: Αμφισβήτηση ηγεσίας, κριτική, αντιπαράθεση και βολές μεταξύ των αντιπάλων, ιδεολογικούς, ηθικούς και πολιτικούς προβληματισμούς. Ελειπε όμως ένα στοιχείο: Το μεγάλο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο για συγκεκριμένους λόγους: Οι σύνεδροι ήταν της Γεννηματά, ο Ανδρουλάκης δεν ενδιαφερόταν να κάνει παιχνίδι, ο Γερουλάνος δεν είχε την εσωκομματική δύναμη. Ο όποιος επικοινωνιακός «ντόρος» έγινε, οφείλεται αφενός στο DNA του ΠΑΣΟΚ που έχει μπολιάσει την κοινωνία, αφετέρου στην έξυπνη τακτική Γερουλάνου-Ανδρουλάκη για «αντάρτικο φθοράς». Ομως, όλα αυτά τελείωσαν, μόλις ολοκληρώθηκε και το Συνέδριο. Τώρα τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ θα αφορούν πολύ λιγότερους, η εσωστρέφεια τελείωσε, τουλάχιστον μέχρι το 2021, λογικά.

Το ενδιαφέρον τώρα μετατοπίζεται στο Κίνημα Αλλαγής, στο πώς θα πορευτεί εφεξής μέχρι τις εκλογές. Ως προς τα πρόσωπα, όλοι αναρωτιούνται «τι θα κάνει ο Παύλος Γερουλάνος».

Πριν το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και μετά, στελέχη της Χ. Τρικούπη του καταλογίζουν προσωπικές φιλοδοξίες. Αλλοι υποστηρίζουν ότι θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι ότι θα συνεργαστεί με το «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά και άλλοι ότι πρόκειται να φτιάξει δικό του κόμμα. Ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό είχε πει πως ο Π. Γερουλάνος θέλει να φτιάξει άλλο κόμμα. «Δεν είπα ότι συμπορευόμαστε με τον Π. Γερουλάνο. Μέσα, έξω είναι. Και στο συνέδριο που ήταν μπήκε – βγήκε. Ήταν στις παρυφές» είχε πει χαρακτηριστικά.

 

Ως προς το «Πράττω» οι φήμες ενισχύθηκαν με την ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα το πρωί, όπου σχολιάζοντας τη συζήτηση στη Βουλή για τη Συνταγματική αναθεώρηση και την πρόταση της ΝΔ που υπερψηφίστηκε για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμη και με σχετική πλειοψηφία, βρήκε χώρο να σχολιάσει και τα… τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ. «Η ΠΓ του ΠΡΑΤΤΩ εκφράζει την ανησυχία της για τη συρρίκνωση της εσωκομματικής δημοκρατίας σε ελληνικά κόμματα. Το πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το οποίο πραγματοποιήθηκε με διορισμένους συνέδρους, κάτι το πρωτοφανές σε Κοινοβουλευτικές Δημοκρατίες, αποτελεί επιβολή γραφειοκρατικών μηχανισμών επί της δημοκρατίας» λέει το «Πράττω».

Στη Χ. Τρικούπη πνέουν μένεα κατά Γερουλάνου. Λίγο πριν το Συνέδριο, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Οθωνας είχε εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση κατά Γερουλάνου. «Την ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν την έγραψαν οι guest stars ούτε οι κομπάρσοι, αλλά ο απλός κόσμος» δήλωνε ο κ. Οθωνας.

Η Φώφη Γεννηματά δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει στη διαγραφή του από το κόμμα, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται προς ώρας πιθανό γιατί θα τον «ηρωοποιούσε» σε ένα βαθμό.

Τι λέει όμως ο ίδιος ο Γερουλάνος για όλα αυτά;

Στην πύρινη ομιλία του στο Συνέδριο είχε κάποιες αναφορές που ερμηνεύτηκαν ως προάγγελος για δημιουργία νέου κόμματος. «Ο,τι και να θάψετε εδώ μέσα σήμερα θα αναστηθεί εκεί έξω αύριο. Δεν ξέρω πώς θα λέγεται, δεν ξέρω πώς θα μοιάζει Ξέρω όμως ότι ΠΑΣΟΚ θα είναι. Και αυτό το ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει σε χιλιάδες. Απλά εσείς σήμερα επιλέγετε από ποια μεριά της ιστορίας θα είστε. Με αυτούς που το έθαψαν ή μ’ αυτούς που το αναγέννησαν».

Ωστόσο, ο Π. Γερουλάνος αρνείται ότι έχει πρόθεση για οτιδήποτε από τα παραπάνω. Για το απόσπασμα της ομιλίας του υποστηρίζει πως αναφερόταν στη νομοτελειακή εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ, όχι ότι αναγκαστικά θα το πράξει ο ίδιος.

Για το σενάριο περί σύμπραξης με το «Πράττω» δεν αρνείται ότι είναι φίλοι με τον Νίκο Κοτζιά (από την εποχή πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου) με τον οποίο έχει συνυπάρξει σε εκδηλώσεις, αλλά αρνείται ότι σκοπεύει να προσχωρήσει στο κόμμα του.

Τέλος, για τα περί μετεγγραφής στον ΣΥΡΙΖΑ ή σε άλλο κόμμα, ο Γερουλάνος εξανίσταται. Θυμίζει ότι ούτε όταν έκανε κόμμα ο Γιώργος Παπανδρέου προσχώρησε, παρότι υπήρξαν στενότατοι συνεργάτες, ούτε έτρεξε να παρακαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα – όπως τον συμβούλευαν ορισμένοι – προκειμένου να τον στηρίξει για τη δημαρχία της Αθήνας.

Για την κριτική που δέχεται από στελέχη της Χ. Τρικούπη, απαντά πως «όταν εξαπολύονται προσωπικοί χαρακτηρισμοί όπως αυτοί του κ.Όθωνα, τότε φαίνεται ότι δεν διαθέτεις πολιτικά επιχειρήματα και επιδεικνύεις αδυναμία διαλόγου που στόχο θα έπρεπε να έχει την κατάθεση προτάσεων τις οποίες πραγματικά έχει ανάγκη η κοινωνία».

Εν κατακλείδι, ο Παύλος Γερουλάνος διαμηνύει στους συνομιλητές του ότι θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στην πολιτική, είτε μέσω συνεντεύξεων, είτε μέσω της δημοτικής κίνησής του «Αθήνα Είσαι Εσύ» στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Μάλιστα αύριο στις 18:00 καλεί κόσμο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας 50 για να συζητήσει με πολίτες το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Και φυσικά θα εξακολουθήσει να ασχολείται με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στις ιχθυοκαλλιέργειες. Για τα υπόλοιπα, ο χρόνος θα δείξει.