Σεισμός στην Αλβανία: Στους 40 οι νεκροί -Ακόμη τρέμει η γη, 300 μετασεισμοί, φόβος στους κατοίκους

Στους 40 έφτασε η λίστα του θανάτου στην Αλβανία, την ώρα που τα σωστικά συνεργία δίνουν μάχη με τον χρόνο για επιζώντες στα συντρίμμια μετά τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ.

Η πόλη εξακολουθεί να θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, αφού μπάζα από τα κτίρια που ισοπεδώθηκαν από την ισχυρή δόνηση της 26ης Νοεμβρίου παραμένουν σε πόλεις όπως τα Τίρανα και το Δυρράχιο, όπου και σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Εντι Ράμα στη λίστα των θυμάτων βρίσκονται 4 ανήλικα παιδιά, καθώς και 17 γυναίκες. Αρκετά άτομα ωστόσο εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.

Φόβοι για νέα ισχυρή δόνηση -Ξεπέρασαν τους 300 οι μετασεισμοί
Ταυτόχρονα, την ώρα που αρκετοί σεισμόπληκτοι έχουν βρει καταφύγιο σε σκηνές και άλλα πρόχειρα καταλύματα που έστησε ο στρατός, οι μετασεισμοί δεν λένε να σταματήσουν με τους κατοίκους να βρίσκονται σε επιφυλακή, φοβούμενοι για έναν νέο ισχυρό σεισμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ έχουν σημειωθεί πάνω από 300 μετασεισμοί, με αρκετούς να είναι πολύ ισχυροί.

 

Χθες βράδυ μόνο έγιναν τρεις μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ. Αρχικά λίγο μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκε ο πρώτος, μεγέθους 4,3 Ρίχτερ και λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα ακολούθησαν άλλοι δύο με διαφορά ενός λεπτού και μεγέθους 4,4 και 4,5 Ρίχτερ. Το απόγευμα είχε σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ.

Σεισμός στην Αλβανία: Το έδαφος ανυψώθηκε 8,4 εκατοστά
Επίσης, σοκ προκαλεί πως από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ το έδαφος σε περιοχή κοντά στο Δυρράχιο υψώθηκε κατά 8,4 εκατοστά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Παραμένουν στην Αλβανία τα συνεργία της ΕΜΑΚ -Ανέσυραν 3 νεκρούς
Την ίδια ώρα, άλλους τρεις νεκρούς ανέσυραν τις πρωινές ώρες σήμερα, τα ελληνικά συνεργεία έρευνας και διάσωσης, από τα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός στην Αλβανία, ανεβάζοντας έτσι τον απολογισμό των επιχειρήσεων της ελληνικής αποστολής, σε δύο ζωντανούς και επτά νεκρούς, μέχρι στιγμής.

Οι τελευταίοι νεκροί είναι ένας άνδρας και μια γυναίκα στην πόλη Θουμάν, 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, όπου από χθες επιχειρούν μαζί και τα δύο συνεργεία της 1ης και 5ης ΕΜΑΚ, από την Ελευσίνα και τα Γιάννενα αντίστοιχα, τα οποία μετέβησαν από την Τρίτη στην Αλβανία για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Αρχικά η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ επιχειρούσε στο Δυρράχιο, αλλά από χθες οι δύο ομάδες ενώθηκαν στο Θουμάν. Οι Ελληνες πυροσβέστες συνεχίζουν τις έρευνες μαζί με τα υπόλοιπα σωστικά συνεργεία, με την ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί κάποιοι από τους ανθρώπους που αγνοούνται.

Αλβανία: Καταγγελίες ότι κλέβουν τις ανθρωπιστικές βοήθειες

Σε όλους τους δήμους της Αλβανίας που επλήγησαν από τον σεισμό συγκεντρώνεται βοήθεια σε τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα και άλλα ιατρικά υλικά.

Ωστόσο, στο Στάδιο Niko Dovana όπου έχουν στηθεί σκηνές για να περάσουν τη νύχτα τους όσοι δεν έχουν σπίτι υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι γίνεται κατάχρηση στον τρόπο διανομής των τροφίμων στους σχεδόν 3.000 διαμένοντες.