Εφιάλτης στη Μόρια : Πάνω από 18.000 στο ΚΥΤ – «Τσουνάμι» αντιδράσεων από τους δήμους για τα κλειστά Κέντρα

Εκρηκτικό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται με το Προσφυγικό λόγω των αυξημένων ροών στα νησιά του Αιγαίου αλλά και των αντιδράσεων των δημάρχων στα σχέδια της κυβέρνησης για νέα κλειστά κέντρα.

Την ίδια στιγμή μερίδα κατοίκων, συνεχίζει με ρατσιστικές αντιδράσεις να αντιτίθεται στη μεταφορά προσφύγων σε Δομές ή ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά στην περιοχή τους.

Εφιαλτική η κατάσταση στη Μόρια

Ο εφιάλτης στη Μόρια συνεχίζεται καθώς παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση του ΚΥΤ στη Λέσβο, οι αυξημένες προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια έχουν δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Όπως φαίνεται από την τελευταία σύμβαση σχετικά με τα παρεχόμενα γεύματα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια έχουν προβλεφθεί γι΄ αυτή την εβδομάδα έως και 18.290 γεύματα με δυνατότητα επέκτασης στα 19.200.

Στις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό της  ντροπής στη Μόρια αναφέρθηκε χθες με άρθρο της η ιστοσελίδα της ισπανικής εφημερίδας El Pais.

Στο άρθρο με τίτλο «Η σκληρή υποδοχή της Ευρώπης στους πρόσφυγες» υπάρχουν αναφορές για τις κάκιστες συνθήκες στη Δομή, για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες των προσφύγων, όπως τα μικρά προσφυγόπουλα ενώ τονίζεται ιδιαίτερο το γεγονός ότι καθημερινά οι διαμένοντες στον καταυλισμό μπορεί να περιμένουν για ώρες για ένα πιάτο φαγητό ή για μία επίσκεψη σε γιατρό.

Οι κάκιστες συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια, υποστηρίζει το ρεπορτάζ, αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της αναποτελεσματικότητας της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την πρόκληση του Προσφυγικού.

Πρόσφυγες και μετανάστες περιγράφουν τους φόβους τους καθώς και τα καθημερινά περιστατικά τα οποία αφορούν σε ληστείες και καυγάδες ενώ υπάρχουν και αναφορές για σεξουαλικές επιθέσεις.

Στο ρεπορτάζ αναφέρονται όλα τα περιστατικά που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Από τον θάνατο ενός μικρού παιδιού που έπαιζε μέσα σε ένα χαρτόκουτο έως και το θάνατο μίας γυναίκας μετά τη φωτιά που ξέσπασε στον καταυλισμό.

Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στα μικρά παιδιά και τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα καθώς όπως επισημαίνεται πρόκειται για αυτά που επηρεάζονται περισσότερο από τις κάκιστες συνθήκες που επικρατούν στη Δομή.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές για την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσυμφόρηση τον καταυλισμό με τη δημιουργία κλειστών κέντρων προσφύγων.

«Τσουνάμι» αντιδράσεων στα νησιά

Την ίδια στιγμή η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλειστά κέντρα προσφύγων και σε νησιά του Αιγαίου έχει προκαλέσει «τσουνάμι» αντιδράσεων από τους δήμους αλλά και από κατοίκους.

 

Χαρακτηριστικές  είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Σάμου, ο οποίος τόνισε πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση που δεν πάρει πίσω η κυβέρνηση τα όσα έχει εξαγγείλει.

«Θέτω την παραίτησή μου αν δεν παρθεί πίσω η απόφαση μετατροπής ενός νησιού σε ανοιχτή φυλακή», είχε αναφέρει.

Σήμερα η πλειοψηφία των νησιωτών του Β. Αιγαίου απέρριψε και εκείνη την πρόταση της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα, ζητώντας την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.

«Όχι» νησιωτών του Β. Αιγαίου, στην πρόταση για δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης

Με απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας του, το Περιφερειακό Συμβούλιο βορείου Αιγαίου που συνεδρίασε στη Χίο, στηρίζει τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των νησιών, με τις οποίες απορρίπτεται η πρόταση της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών μεγάλων δομών κράτησης μεταναστών, δυναμικότητας 5000+ ατόμων, στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο.

Με τις αποφάσεις τους, τα δημοτικά συμβούλια ζητούν επίσης την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα, τη στελέχωση με προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Ρατσιστικό παραλήρημα στη Σπάρτη

Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος των τοπικών κοινωνιών να συνεχίζει να εκφράζει εμπράκτως την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που συνεχίζουν να καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά, ωστόσο δεν λείπουν και οι πολίτες οι οποίοι όχι απλά αντιδρούν κατά των προσφύγων αλλά εκτοξεύουν και απειλές με ρατσιστικό υπόβαθρο.

Το τελευταίο ντροπιαστικό περιστατικό στην Σπάρτη είναι το πλέον χαρακτηριστικό καθώς πρόσφυγες οι οποίοι έφτασαν στην περιοχή για να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της πόλης, ήρθαν αντιμέτωποι με το μίσος μίας ομάδας ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, έξω από το ξενοδοχείο είχαν συγκεντρωθεί ακραία στοιχεία τα οποία έκαναν σχόλια σχετικά με τη θρησκεία και την καταγωγή των προσφύγων εξαπολύοντας έναν ρατσιστικό οχετό.

Μάλιστα το μίσος των συγκεντρωθέντων δεν άργησε να στραφεί και προς τη διοίκηση του ξενοδοχείου φωνάζοντας «είναι πολλά τα λεφτά από τις ΜΚΟ».

Από τα βίντεο φαίνονται οι συγκεκριμένοι να καταφεύγουν κατά των προσφύγων φωνάζοντας «είναι Σύριοι όλοι αυτοί;» ή «γονατίστε μόνο είναι και μουσουλμάνοι».

 

Οι πρώτοι μετανάστες-πρόσφυγες έφτασαν στη Σπάρτη (ξενοδοχείο Sparta Inn) – 2

Δημοσιεύτηκε από ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ στις Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019