Παπαζάχος: «Κανένας κίνδυνος για ενεργοποίηση ρηγμάτων στην Ελλάδα από τον σεισμό στην Αλβανία»

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής της σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, σχετικά με την ενεργοποίηση ρήγματος στον ελληνικό χώρο εξαιτίας του σεισμού των 6.4 βαθμών R που σημειώθηκε νωρίς την Τρίτη, στην Αλβανία.

«Δεν διατρέχουμε κανέναν τέτοιο κίνδυνο» ξεκαθάρισε ο κ. Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπλήρωσε ότι «το ρήγμα του Δυρραχίου είναι ένα πολύ γνωστό σεισμικό κέντρο και η δραστηριότητά του είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Με βάση τις υπάρχουσες ιστορικές μαρτυρίες, ο πρώτος μεγάλος σεισμός τοποθετείται στο 58 π.χ. Ο Πλούταρχος αναφερόμενος στην εξορία του Κικέρωνα στο Δυρράχιο σημειώνει πως αυτή συνέπεσε με μεγάλο σεισμό, ο οποίος προκάλεσε μεγάλα κύματα στις αλβανικές ακτές» .

Ερωτηθείς για το εάν αυτός ο σεισμός μπορεί να δώσει τσουνάμι, λόγω και της ανοιχτής θάλασσας, απάντησε πως «μπορεί να προκαλέσει σχετικά μικρά κύματα με περιορισμένες επιπτώσεις, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι τύπου Ινδονησίας».

Ο ίδιος απέδωσε τον ισχυρό σεισμό στην αδυσώπητη, σύγκρουση στα έγκατα της γης των λιθοσφαιρικών πλακών, μεταξύ του Αιγαίου και της Απουλίας. Οι δυο πλάκες “σπρώχνουν” η μια την άλλη και βορείως της Κεφαλονιάς έως την Αλβανία και το Μαυροβουνιο το κομμάτι του Αιγαίου υπερπηδάει αυτήν της Απουλίας προκαλώντας ισχυρούς σεισμούς στα ρήγματα της περιοχής. Άλλους μεγάλους σεισμούς το ρήγμα του Δυρραχίου έδωσε το 1870 (6.7 Ριχτερ) και το 1926 (6.1 Ριχτερ) εξήγησε ο κ. Παπαζάχος.

Αναφερόμενος, τέλος, στις ζημιές που προκλήθηκαν αλλά και στις απώλειες ανθρώπινων ζωών, έκανε λόγο για κακές κατασκευές των κτιρίων.

Πηγή: ΑΠΕ