Η εξαίσια ερωτική τοιχογραφία της Πομπηίας ανοίγει στο κοινό [εικόνες]

Η τοιχογραφία που απεικονίζει μια ερωτική σκηνή από τον ελληνικό μύθο Λήδα και του κύκνου παρουσιάζεται στο κοινό για πρώτη φορά στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας. Η περιοχή έδωσε πολλά έργα ειδικά στη Via del Vesuvio, σε ένα δρόμο στον οποίο βρέθηκε το  αρχοντικό της ανώτερης τάξης, που περιέχει την εκπληκτική αυτή νωπογραφία.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο οίκος ανήκε σε έναν πλούσιο έμπορο ο οποίος ήθελε να αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο του πολιτισμού του, στολίζοντας το σπίτι του με τοιχογραφίες εμπνευσμένες από τη μυθολογία.

Οι τοιχογραφίες ήταν μια κοινή διακόσμηση στα σπίτια στην Πομπηία και το κοντινό Herculaneum, που καταστράφηκαν όταν ο Βεζούβιος εξερράγη το 79μ.Χ.

Η Λήδα ήταν ένα σημαντικό πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας. Ο Δίας την αποπλάνησε μεταμορφωμένος σε κύκνο και μαζί απέκτησαν παιδιά, την Ελένη της Τροίας και τους δίδυμους Κάστορα και Πολυδεύκη.

Τα αναστηλωμένα κεντρικά λουτρά και οι οικίες της περιοχής ανοίγουν στο κοινό τις επόμενες ημέρες.

Οι ανασκαφές στην περιοχή αυτή ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο και εκτός από τις τοιχογραφίες έχουν βρεθεί ανθρώπινοι σκελετοί και σκελετοί ίππων.

φωτο: ΕΡΑ