Δρέσδη: Κενά ασφαλείας δείχνει η ληστεία – «μαμούθ» στο μουσείο

Άφαντοι παραμένουν οι ληστές που κατάφεραν χθες να ξαφρίσουν τον «Πράσινο Θόλο» της Δρέσδης κάτω από την «μύτη» του προσωπικού ασφαλείας με τις αρχές να «χτενίζουν» την περιοχή για να εντοπίσουν τυχόν ίχνη τους. Οι ληστές διέφυγαν με λιμουζίνα ενώ τις τελευταίες ώρες δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο – ντοκουμέντο από τις κάμερες παρακολούθησης του μουσείου.

Οι κάμερες συνέχισαν να καταγράφουν το έργο τους παρά το γεγονός πως οι ληστές είχαν φροντίσει να κόψουν το ρεύμα στις 5 το πρωί πριν σπάσουν ένα παράθυρο του μουσείου, για το οποίο οι υπεύθυνοι του υποστήριζαν ότι ήταν ιδιαίτερα.

Βίντεο από τις κάμερες παρακολούθησης του μουσείου:

 

 

Η αξία των κλοπιμαίων ανέρχεται σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ και, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», τα τρία σετ κοσμημάτων που εκλάπησαν δεν ήταν ασφαλισμένα.

Τα κοσμήματα που εκλάπησαν προέρχονταν από το ιστορικό μέρος της συλλογής του γερμανικού μουσείου που θεωρείται η μεγαλύτερη έκθεση θησαυρών στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, ο γερμανικός Τύπος αποκαλύπτει ότι το προσωπικό ασφαλείας του μουσείου, μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία των ληστών, δεν πάτησε το κουμπί του συναγερμού αλλά το κουμπί έκτακτης ανάγκης.

Οι άνδρες ασφαλείας του μουσείου παρακολούθησαν live την εξέλιξη της ληστείας δηλώνοντας ότι δεν επενέβησαν γιατί δεν ήταν οπλισμένοι και έτσι πάτησαν το κουμπί καλώντας την Άμεση Δράση.

Την ίδια ώρα, οι εγκληματολόγοι «χτενίζουν» και σήμερα την περιοχή γύρω από το μουσείο ενώ ο διευθυντής του «Πράσινου Θόλου», Ντιρκ Σίντραμ έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στους ληστές να μην πουλήσουν τους κλεμμένους πολύτιμους λίθους.

Ο ίδιος τόνισε ότι στη βιτρίνα που έσπασαν οι ληστές, υπήρχαν συνολικά 100 αντικείμενα.Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν είναι γνωστός ο αριθμός των αντικειμένων που εκλάπησαν.

Τα κλοπιμαία ήταν κοσμήματα του 18ου αιώνα με διαμάντια.

Ο Ιστορικός Πράσινος Θόλος καταστράφηκε εν μέρει το 1945 και οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν το 2006.

Οι ληστές είχαν βάλει στο «μάτι» την αίθουσα κοσμημάτων με συνολικά τέσσερις βιτρίνες υψηλής τεχνολογίας.

Κι ενώ οι αρχές προσπαθούν να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι ληστές κατάφεραν να εισέλθουν στο μουσείου, η διεύθυνση του «Πράσινου Θόλου» υποστηρίζει ότι τα κλοπιμαία είναι ανεκτίμητης αξίας .