ΠΑΤΡΑ: Ανταπάντηση στην απάντηση μελών της Διοίκησης από τη «Μέριμνα» – «Μας προσβάλλουν ως άτομα και εργαζόμενους»

Με αφορμή τα Δελτία Τύπου που έδωσαν στην δημοσιότητα οι εκπρόσωποι του Δήμου Πατρέων, ως Εποπτεύουσα Αρχή, κ.κ. Σουλελές και Ταβουλάρης σχετικά με την λειτουργία του Ιδρύματος, και την απάντηση που δόθηκε εκ μέρους μελών του ΔΣ, το Σωματείο Εργαζομένων επιθυμεί να γνωστοποιήσει τα εξής:

Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια έχουμε ενημερώσει εγγράφως αλλά και με προσωπική παράσταση τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο, όσο και τον Δήμαρχο Πατρέων, το Εργατικό Κέντρο Πατρών και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για μια σειρά προβλημάτων που αφορούν στην αντιμετώπιση των σκληρά εργαζόμενων, σε ένα χώρο που απαιτεί πάνω από όλα εργασιακή ειρήνη, προκειμένου οι εκπαιδευόμενοι του Κέντρου να απολαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες συμπεριφορών που μας προσβάλλουν ως άτομα και ως εργαζόμενους, δυσκολεύοντας τόσο το εκπαιδευτικό έργο που παρέχεται όσο και τις καθημερινές συνθήκες δουλειάς μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Τον Ιούλιο 2017 απολύθηκαν αιφνιδιαστικά δύο συνάδελφοι αορίστου χρόνου και δεν ανανεώθηκε η σύμβαση άλλων δυο (ο ένας εξ αυτών πατέρας πολύτεκνης οικογένειας), οι οποίοι είχαν αξιολογηθεί τουλάχιστον ως επαρκείς (έχει εκδικαστεί η υπόθεση και αναμένεται η έκδοση απόφασης του Δικαστηρίου).
Τον Φεβρουάριο 2019 απολύθηκε η Διευθύντρια με ανεπαρκή αιτιολόγηση και με υποκινούμενη από εμφανή προσωπικά ελατήρια (εκκρεμεί η εκδίκαση της αγωγής που έχει υποβάλλει η εργαζόμενη)
Εκκρεμεί η εκδίκαση αγωγής πρώην συναδέλφου για την άσκηση πολλαπλών καθηκόντων που δεν συμπεριλαμβάνονταν στην ειδικότητα για την οποία είχε προσληφθεί.
Κατά παράβαση κάθε εργατικής νομοθεσίας, δεν μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου συμβάσεις εργαζομένων που μετρούν έως και πέντε χρόνια εργασίας στο Ίδρυμα. Τουναντίον, προσφάτως επιδιώκεται η μη επαναπρόσληψη εργαζομένων προκειμένου, όπως έχει διατυπωθεί ρητώς σε συνεδριάσεις από μέλη του Δ.Σ., να μην αποκτήσουν εργασιακά δικαιώματα. Η ακραία αυτή αντιπαιδαγωγική πρακτική έχει σαν αποτέλεσμα την βίαιη διακοπή της συναισθηματικής σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενου και την διατάραξη της εκπαιδευτικής του πορείας και της εξέλιξής του.
Ο Εσωτερικός Κανονισμός τροποποιήθηκε προκειμένου να επιτευχθεί η πρόσληψη ημετέρων, οι οποίοι δεν διαθέτουν τα επιστημονικά προσόντα εκείνα που απαιτούνται για την ορθή λειτουργία του Κέντρου και την εγγύηση παροχής αξιόπιστων υπηρεσιών. Τουναντίον, άτομα εγνωσμένου κύρους και με επιστημονικά και ηθικά προσόντα, τα οποία συνέβαλαν τα μέγιστα στην αξιοπιστία και την αναγνώριση του Ιδρύματος, αναγκάστηκαν να παραιτηθούν μη αποδεχόμενα την απαξίωση της εργασίας τους και παρεμβάσεις μελών του ΔΣ στο επιστημονικό τους έργο.
Κατά παράβαση του εσωτερικού κανονισμού επιβάλλονται ποινές στους εργαζόμενους, και χωρίς να τηρούνται τα οριζόμενα από αυτόν.
Οι όροι στις νέες συμβάσεις εργασίας, που καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι περιέχουν επαχθείς όρους, καταστρατηγούν βασικά εργασιακά δικαιώματα και καθιστούν τον εργαζόμενο έρμαιο στα χέρια της διοίκησης.
Μέλη του Σωματείου γίνονται αποδέκτες ιταμής συμπεριφοράς και εξυβρίζονται χυδαία.

Θεωρούμε ότι η αναγνώριση της ύπαρξης ενός προβλήματος αποτελεί το πρώτο βήμα για την αναζήτηση λύσης του.

Είμαστε παρόντες, πάντα στο πλευρό των ωφελουμένων μας, για να συμβάλλουμε σε αυτήν, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου,

που θα εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο υπηρεσιών για τους εκπαιδευόμενους και συνθήκες εργασιακής ηρεμίας και ασφάλειας στους εργαζόμενους.